David Dushman in 2015 bij het monument voor gevallen Sovjet-militairen in Berlijn
NOS NieuwsAangepast

Bevrijder van Auschwitz en schermkampioen David Dushman overleden

De laatste bevrijder van Auschwitz die nog in leven was, is overleden. De in Rusland geboren Jood David Dushman stierf op 98-jarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn woonplaats München.

Dushman reed op 27 januari 1945 met een Sovjet-tank door de hekken van het Duitse vernietigingskamp in het door Duitsland geannexeerde deel van Polen. Volkomen onvoorbereid op wat hij en zijn maten aantroffen, want ze wisten niet van het bestaan van het kamp.

In een interview met persbureau Reuters vorig jaar moest hij zijn tranen bedwingen toen hij de uitgemergelde gevangenen beschreef die hij aantrof. "Daar stonden ze, allemaal in gevangenenkleding, alleen maar ogen, alleen maar ogen. Het was heel verschrikkelijk, heel verschrikkelijk."

Daarvoor had hij al bij Stalingrad tegen de Duitsers gevochten. Na Auschwitz kreeg zijn eenheid opdracht door te gaan naar Berlijn. Hij was een van de 69 militairen van een 12.000 man sterke tankdivisie die de Tweede Wereldoorlog overleefden.

Het had niet veel gescheeld of ook hij had het einde van de oorlog niet gehaald. Door een verwonding moest hij een deel van een long missen. Dat weerhield hem er niet van om een professioneel schermer te worden. Het duurde wel even voordat hij daar de conditie voor had. "Eerst kon ik niet eens lopen, omdat ik buiten adem raakte", zei hij in het interview. Ik bedacht mijn eigen oefeningen. Geleidelijk aan, heel langzaam, bereikte ik het moment in 1951 dat ik kampioen van Rusland was."

Later werd hij schermcoach. Als coach van de schermvrouwen van de Sovjet-Unie was hij bij de Olympische Spelen van 1972 in München getuige van de gijzeling van elf leden van de Israëlische olympische ploeg door de Palestijnse PLO. Elf Israëliërs en een Duitse politieman vonden daarbij de dood.

Na de val van de Muur vertrok Dushman naar het Westen. Hij woonde sinds 1996 in München. De Russische president Poetin stuurde hem nog elk jaar felicitaties op 9 mei, de dag dat Rusland de overwinning op nazi-Duitsland viert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl