CDU-lijsttrekker en deelstaatpremier Reiner Haseloff
NOS NieuwsAangepast

Voorlopige uitslag: CDU blijft duidelijk de grootste in Saksen-Anhalt

De christendemocratische CDU heeft bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt veruit de meeste stemmen gehaald. De partij kreeg 37,1 procent van de stemmen, zo blijkt uit de voorlopige uitslag, een winst van ruim zeven procent ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2016.

De rechts-populistische AfD volgt met 20,8 procent, zo maakte de kiescommissie rond 03.00 uur bekend. Dat is verlies van ruim 3 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen. Daarna komen de linkse Linke-partij (11,0 procent), de sociaaldemocratische SPD (8,4 procent), de liberale FDP (6,4 procent) en de Groenen (5,9 procent).

"Ik ben meer dan gelukkig", zie CDU-lijsttrekker en deelstaatpremier Reiner Haseloff na het bekend worden van de prognose, eerder op de avond. Toen bleek al dat de CDU duidelijk had gewonnen. De kiezers hebben tegen de AfD gestemd, zei hij.

Door deze uitslag kan zijn coalitie van CDU, SPD en de Groenen verder regeren. Ook is een coalitie met de FDP mogelijk. De liberalen keren na tien jaar terug in het deelstaatparlement. Haseloff sluit samenwerking met de AfD en die Linke uit.

De voorlopige uitslag is een opsteker voor Armin Laschet, de opvolger bij de CDU van partijleider Angela Merkel. Laschet is lijsstrekker bij de landelijke verkiezingen voor het Duitse parlement in september.

De CDU staat er in de peilingen voor de parlementsverkiezingen niet goed voor. De verkiezingen in Saksen-Anhalt zijn de laatste verkiezingen in Duitsland voor de verkiezingen in september en worden daarom gezien als een lakmoesproef.

De AfD haalde vijf jaar geleden al een goed resultaat in Saksen-Anhalt. In de peilingen voorafgaand aan deze verkiezingen gingen de rechtspopulisten nek-aan-nek met de christendemocraten. Ze konden zelfs de grootste worden, werd gedacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl