De Palestijnse activisten Muna en Mohammed Al Kurd (23) zijn vanmiddag gearresteerd. De tweeling voerde de afgelopen maanden actie tegen de mogelijke huisuitzetting van hun familie in Sheikh Jarrah, een wijk in Oost-Jeruzalem. Met hun online campagne #savesheikhjarrah kregen ze internationaal veel aandacht. Volgens de Israëlische politie worden ze verdacht van deelname aan het verstoren van de vrede en aan rellen in de wijk.

Muna werd thuis door de politie opgepakt. De agenten hadden ook een arrestatiebevel voor haar broer, maar hij was op dat moment niet aanwezig. Uren later is hij zelf naar het politiebureau gegaan. Muna is ondertussen weer vrijgelaten, het is onduidelijk of ze nog wordt aangeklaagd. Mohammed zit nog wel vast.

Nabil Al Kurd, de vader van Muna en Mohammed heeft een stoel voor het politiebureau gezet. Daar sprak hij vanmiddag met de aanwezige pers: "Mijn kinderen zijn opgepakt omdat ze de waarheid aan de wereld vertellen. Ze laten mensen zien hoe we onze huizen worden uitgezet, zoals we ook in 1948 uit onze steden zijn verdreven."

Het recente geweld tussen Israël en de Palestijnen begon in Sheikh Jarrah. En terwijl de wapenstilstand tussen Israël en Hamas standhoudt, is de sfeer in de wijk nog altijd gespannen. De Palestijnse bewoners en Israëlische kolonisten liggen constant met elkaar in de clinch. Dag en nacht patrouilleert politie door de wijk en grote delen zijn afgesloten voor iedereen die er niet woont. Het is nog altijd niet duidelijk of de Palestijnse families in beroep mogen gaan tegen de huisuitzettingen.

Hoe een huisuitzetting in Jeruzalem tot nieuwe confrontaties leidde:

Hoe een huisuitzetting in Jeruzalem tot nieuwe confrontaties leidt

Zo'n maand geleden ging een video van Muna viral. In de video spreekt zij een Israëlische kolonist aan. De man staat in haar tuin als ze tegen hem zegt dat hij haar huis afpakt. "Als ik het niet steel, doet iemand anders dat wel", is het antwoord van de man.

De NOS sprak Muna een aantal weken geleden bij haar thuis:

Na wapenstilstand terug naar Oost-Jeruzalem, waar het conflict oplaaide

Mohammed is minstens even actief als zijn zus. Tijdens de rel rondom Sheikh Jarrah en het oplaaien van geweld tussen Israël en Hamas sprak hij met veel internationale pers. Zo werden de tweelingbroer en -zus het boegbeeld van de protesten. Dit is niet de eerste keer dat Mohammed wordt gearresteerd. Kort na een interview dat hij gaf aan de Amerikaanse zender CNN ging een video rond van zijn arrestatie door Israëlische politie.

Kamercommissie in gesprek met Mohammed

Op sociale media heeft Mohammed zich de afgelopen dagen uitgesproken tegen de Israëlische politie in zijn wijk. Volgens hem gooiden de kolonisten stenen en traangas naar hun ramen en is daar niemand voor gearresteerd. Op Twitter deelde hij video's van verschillende voorvallen in Sheikh Jarrah.

Op woensdag sprak Mohammed via een videoverbinding nog met de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Daar vertelde hij Nederlandse politici over het leven in Sheikh Jarrah. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vroeg wat hij van een multi-etnisch en multinationaal Jeruzalem zou vinden. "Het is vrij racistisch om mij deze vraag te stellen", reageerde Mohammed geïrriteerd. "Alsof ik maar de macht heb om hier over te beslissen."

Arrestatie journalist

In Sheikh Jarrah zijn de afgelopen tijd meer demonstranten en activisten gearresteerd. Zaterdag werd Al Jazeera journalist Givara Budeiri opgepakt terwijl ze verslag deed van een demonstratie in de wijk. Volgens de politie wilde de journalist haar perskaart niet laten zien waarna ze agenten aanviel. Budeiri en haar collega's zeggen dat dit niet klopt. Een paar uur later werd ze vrijgelaten.

STER reclame