Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet
NOS Nieuws

Brusseprijs voor beste journalistieke boek naar 'dwingende nadenker' over verkeer

De Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek gaat dit jaar naar Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet voor hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd.

De auteurs kregen de prijs, waaraan een geldbedrag van 10.000 euro is verbonden, uit handen van juryvoorzitter en NOS-journalist Gerri Eickhof in radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Verkade schrijft over mobiliteit voor de journalistieke site De Correspondent. Te Brömmelstroet is hoogleraar stedelijke mobiliteit, verbonden aan de universiteit van Amsterdam.

Hun boek draait om de geschiedenis van de openbare ruimte in Nederland en hoe de auto daarin een steeds dominantere rol is gaan spelen. De auteurs vragen zich af van wie de straat tegenwoordig eigenlijk is en denken ook hardop na over hoe het anders of beter zou kunnen.

'Dwingende nadenker'

"Een dwingende nadenker", schrijft de jury van de Brusseprijs over het boek. "Het biedt veel ongekende inzichten in verkeer en mobiliteit, stelt overtuigend de vraag hoe belangrijk mobiliteit eigenlijk is en suggereert daarop een antwoord."

De jury kwam in een videovergadering in zo'n 3,5 uur van 187 inzendingen tot een shortlist van 5 boeken, met het boek van Verkade en Te Brömmelstroet uiteindelijk dus als winnaar.

Andere genomineerden waren Harm Ede Botje en Mischa Cohen met hun portret van FvD-leider Baudet: Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet. Ook waren De ontdekking van Urk en Gouden bergen. Portret van de digitale generatie kanshebbers.

In het boek over Urk poogt Matthias M.R. Declercq door te dringen tot de kern van de Urkse gemeenschap en het andere boek, van Doortje Smithuijsen, biedt een inkijk in de wereld van influencers. Ook XTC: Een biografie van Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd, over de geschiedenis van de uitgaansdrug, was genomineerd.

De jaarlijkse Brusseprijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt, aanvankelijk eens per twee jaar en sinds 2010 jaarlijks. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Pieter van Os, met zijn boek Liever dier dan mens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl