Porte grijpt macht in voorlaatste bergetappe Dauphiné Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mark Padoen heeft de zware zevende etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De 24-jarige Oekraïener kwam na een solo bergop naar La Plagne als winnaar over de streep.

Richie Porte werd tweede en pakte voldoende tijd op Aleksej Loetsenko om de leiding in het algemeen klassement over te nemen. Wilco Kelderman kon niet met de besten mee en zakte van de derde naar de vierde plaats in het klassement.

Mark Padun wint zevende etappe Dauphiné AFP

In de voorlaatste etappe (171 kilometer lang) van de Franse rittenkoers stonden er vier beklimmingen op het menu, met de slotklim naar La Plagne als hoogtepunt.

Met Loetsenko in de gele leiderstrui vertrokken de renners al vroeg uit Saint-Martin-le-Vinoux. Het tempo lag direct vanuit de start hoog, waardoor het lang duurde totdat er een kopgroep gevormd werd.

Pierre Rolland, Franck Bonnamour en Marco Haller hadden halverwege de eerste klim al wat medevluchters gelost, maar kregen even later alweer gezelschap van zes achtervolgers, onder wie Martijn Tusveld en Michael Valgren.

Michael Valgren solo op kop NOS

Valgren vond het, met de slotklim naar La Plagne in zicht, te langzaam gaan in de kopgroep. De 29-jarige Deen liet zijn medevluchters achter en begon met een kleine voorsprong aan de 17 kilometer lange berg van de buitencategorie. Bergop hield Valgren echter niet lang stand.

In de groep favorieten regende het vervolgens demarrages, die Loetsenko niet kon pareren. Hij zag onder anderen concurrent Richie Porte een flinke voorsprong pakken. De 36-jarige Australiër pakte voldoende tijd om de gele leiderstrui over te nemen, maar kwam tekort voor de ritwinst. Padoen viel aan op de slotklim en hield op de finish ruim een halve minuut over.

Kruijswijk verliest tijd

Steven Kruijswijk, die na de etappe van vrijdag negende stond in het algemeen klassement, had het moeilijk en moest acht kilometer voor de eindstreep de groep favorieten laten gaan.

Uitslag etappe 7 Critérium du Dauphiné

STER reclame