President Barack Obama vindt dat de VS respectvol met het lichaam van Osama bin Laden is omgegaan. Hij zegt dat in een interview dat zondag door de tv-zender CBS wordt uitgezonden.

Er is kritiek op Washington over het zeemansgraf dat Bin Laden kreeg. De president zegt dat experts zijn geraadpleegd over de islamitische regels rond begrafenissen. "We hebben van tevoren bedacht hoe we met het lichaam om zouden gaan als hij in de villa gedood zou worden en dit leek ons gepast."

Obama wijst erop dat Bin Laden geen achting had voor zijn slachtoffers. "Wij hebben hier meer aandacht aan besteed dan hij deed toen hij 3000 slachtoffers maakte. Het maakte hem niets uit hoe hun lichamen werden behandeld en onteerd."

"Dat is iets wat ons anders maakt. Ik denk dat we passend hebben gehandeld."

Bedankje

President Obama ontmoet vandaag de commando's die maandag de militaire operatie in Pakistan uitvoerden waarbij Osama bin Laden werd gedood. In Fort Campbell in Kentucky zullen de president en vicepresident Biden hen in besloten kring bedanken.

De president zal ook, in het openbaar, militairen toespreken die onlangs zijn teruggekeerd uit Afghanistan.

Gisteren legde Obama in New York een krans bij Ground Zero. De president hield geen toespraak, maar sprak apart met nabestaanden. In een gesprek met brandweerlieden vermeed Obama de naam van Bin Laden te noemen.

STER reclame