Veel Americanfootballspelers lopen hersenschade op tijdens het spel AP, Getty Images

Er zal geen onderscheid naar huidskleur meer worden gemaakt bij het afhandelen van schadeclaims van spelers in de NFL, de Americanfootballcompetitie in de Verenigde Staten. Dat heeft NFL beloofd nadat enkele zwarte spelers daarover een rechtszaak hadden aangespannen.

Zwarte spelers die door het jarenlang uitoefenen van de sport hersenschade hadden opgelopen, kregen lange tijd minder geld uitgekeerd dan witte spelers met dezelfde klachten. De gedachte daarachter was dat zwarte spelers "een lagere cognitieve functie" hadden.

Die norm ontstond in de jaren 90 met als doel dementiepatiënten een geschikte behandeling te bieden. Daarin werd naast geslacht, leeftijd en opleiding ook onderscheid gemaakt in etniciteit. Maar de NFL gebruikte de norm om de hoogte van de uitbetalingen vast te stellen bij oud-spelers die een schadeclaim hadden ingediend wegens hersenschade. "De normen waren ontwikkeld om vooroordelen bij het testen te stoppen, niet om uit te voeren", verklaart de League nu.

Weinig vertrouwen

Door de toezegging van de NFL zullen mogelijk ook zwarte spelers die in het verleden daardoor zijn benadeeld, compensatie ontvangen. Maar die hebben daar weinig vertrouwen in.

"Woorden zijn goedkoop. Laten we eerst eens kijken wat ze doen", zegt oud-aanvaller Ken Jenkins, die samen met zijn vrouw een petitie opstelde namens NFL-vrienden die hersenschade hebben opgelopen. Die petitie tegen onderscheid naar huidskleur werd 50.000 keer ondertekend.

Het NFL-logo AFP

De NFL heeft een nieuw panel van neuropsychologen samengesteld dat claims van oud-spelers over cognitieve schade moet beoordelen. In dat panel zitten onder meer drie zwarte artsen.

Schikking

In 2015 trof de NFL een schikking van zo'n 700 miljoen dollar, nadat oud-spelers naar de rechter waren gestapt. Ze beschuldigden de organisatie ervan dat ze ten koste van hun eigen gezondheid moesten doorspelen, ook al waren de risico's op aandoeningen als alzheimer, ALS en parkinson bekend. Geschat wordt dat 6000 spelers hersenbeschadiging hebben opgelopen.

Inmiddels hebben zo'n 2000 NFL-gepensioneerden een claim ingediend. Meer dan de helft hiervan is zwart, zeggen betrokken advocaten. Tot nu toe is er met nog geen 600 mensen een schikking getroffen. Van deze groep kregen degenen met matige dementie gemiddeld 426.000 euro. Degenen met ernstiger klachten kregen gemiddeld 590.000 euro.

STER reclame