NOS Nieuws

Louis Vuitton haalt 'Palestijnse sjaal' uit de verkoop na kritiek

Alles wijst erop dat het modehuis Louis Vuitton vanwege kritiek een sjaal van zijn websites heeft gehaald die op de bekende Palestijnse keffiyeh lijkt.

"Geïnspireerd op de klassieke keffiyeh en verrijkt met de signatuur van het huis", stond er volgens The National uit de Verenigde Arabische Emiraten bij. De prijs: bijna 600 euro ($705). Op de Europese en Amerikaanse website is de sjaal niet meer terug te vinden.

Vermoedelijk is dat een gevolg van de kritiek die op sociale media losbarstte. "Louis Vuitton zegt dat het politiek neutraal is, maar ze maken winst uit de verkoop van deze $705 kostende en op de keffiyeh geïnspireerde sjaal, die normaal door Arabieren wordt gedragen en het symbool is van Palestijns nationalisme", zegt iemand op Twitter.

Louis Vuitton gebruikte op zijn websites het woord "stole" dat in het Engels zowel sjaal als de verleden tijd van stelen betekent.

"Nogal ironisch dat Louis Vuitton zijn 'aanpassing' van de Palestijnse keffiyeh 'stole' noemt", zegt een leraar in Gaza. "Dat hebben ze in ieder geval wel goed."

Andere critici vragen zich af of het toevallig is dat deze sjaal geen traditioneel zwart-witpatroon heeft, maar blauw-wit, waarbij erop gewezen wordt dat blauw en wit ook de kleuren van de Israëlische vlag zijn.

Een Palestijnse modeontwerper maakte in 2018 al bezwaar tegen het gebruik van de keffiyeh om geld mee te verdienen. Hij staat voor "onteigening, buitengerechtelijke executies en onderdrukking", zei Omar Joseph Nasser-Khoury in de Britse krant The Guardian. Gebruik buiten deze context staat voor hem gelijk aan gebrek aan respect en uitbuiting.

Het Franse modebedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl