NOS NieuwsAangepast

Rechtbank: kinderopvang Accrete nalatig bij dood meisje (4), moet boete betalen

Kinderopvangorganisatie Accrete is nalatig geweest in de zaak rondom de dood van een 4-jarig meisje in Steenwijk. Het meisje bezweek vorig jaar aan haar verwondingen nadat twee zware branddeuren op haar waren gevallen. De stichting Protestants Christelijke Kinderopvang Accrete moet 15.000 euro boete betalen, heeft de rechtbank in Zwolle vandaag bepaald.

Het ongeval vond plaats op 16 maart 2020, de eerste dag van de lockdown op scholen en in kinderopvangcentra. Kindcentrum Bernhard in Steenwijk had toen maar een paar kinderen over de vloer, omdat alleen ouders met cruciale beroepen hun kinderen daar konden onderbrengen.

In het gebouw waar de opvang is gevestigd waren werkzaamheden bezig. Het 4-jarige meisje speelde met haar broertje verstoppertje op de gang. Daar stonden twee brandwerende deuren die moesten worden ingekort en schuin tegen een muur waren gezet, met een pvc-strip eronder om te voorkomen dat ze zouden wegglijden.

Desondanks vielen de deuren, die er al zeker twee maanden stonden, op het meisje. Ze werd met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Groningen gebracht, waar ze later op de dag overleed aan de gevolgen van zwaar hersenletsel.

'Voorzienbaar gevaar'

De deuren hadden zo snel mogelijk teruggeplaatst moeten worden, alleen al vanwege de brandveiligheid, vindt de rechtbank. "Het potentiële gevaar van die deuren blijkt ook uit verklaringen van medewerkers die vooraf deze onveilige situatie aangekaart hadden", zei de voorzitter. Omdat de stichting niets deed om dit voorzienbare gevaar weg te nemen, is deze volgens de rechtbank nalatig geweest.

Het Openbaar Ministerie had een boete van 25.000 euro geëist. De boete is iets lager, omdat de stichting volgens de rechtbank verder de veiligheid wel op orde heeft.

Eigen verantwoordelijkheid

De stichting gaat niet in hoger beroep "uit respect naar de ouders", laat advocaat van de stichting Mariska Pekkeriet weten. De raadsvrouw had om vrijspraak gevraagd.

Volgens de rechtbank doet de boete niets tegen het leed dat onder meer de ouders is aangedaan, maar geldt die wel als waarschuwing voor andere stichtingen dat de veiligheid van kinderen de hoogste prioriteit moet hebben. Die waarschuwing was het doel van de aangifte, zegt de advocaat van de ouders Corinne Jeekel tegen de NOS.

"De ouders wilden een signaal afgeven dat hoe goed de protocollen ook geregeld zijn of hoe duidelijk de regelgeving ook is, dat er ook nog een stuk eigen verantwoordelijkheid is voor instellingen die met kinderen of kwetsbaren werken", zegt Jeekel.

"Als medewerker moet je als je een gevaar of risico op gevaar ziet niet alleen bellen om dit te melden, maar ook zorgen dat het gevaar wordt weggenomen. De passage in het vonnis geeft dat signaal ook af, en dat was heel belangrijk voor mijn cliënten."

Lint van roze ballonen

Daarnaast zijn de ouders dankbaar voor de nazorg die de leerkrachten hebben geleverd. "Er wordt geen rancune gevoeld naar de leerkrachten toe."

Vorig jaar werd met een lange erehaag van familie, klasgenootjes, vrienden en bekenden afscheid genomen van het 4-jarige meisje. Een lint van roze ballonnen begeleidde de rouwstoet van Steenwijk door de stad naar het uitvaartcentrum in Meppel, meldde RTV Oost toen.

Rouwstoet voor 4-jarig meisje in Steenwijk

In 2005 werd voor het eerst een kinderopvang voor dood door schuld veroordeeld. Stichting KORN werd toen schuldig verklaard aan de dood van een baby, die beklemd was geraakt tussen de bodem en het hekje van een bedje. Daarvan was al langer bekend dat het kapot was. KORN moest 5000 euro betalen als boete.

In 2019 werd de directeur van speelhal Happy Days veroordeeld in verband met het dodelijke ongeluk van de 4-jarige Maurycy op een opblaasbaar springkussen. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 120 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl