De weg ligt aan de Middenhof
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Almere legt straat van gerecycled plastic aan

Een straat gemaakt van gerecyclede boterkuipjes, flessendopjes en shampooflessen. In Almere ligt sinds vandaag zo'n weg. De plastic straat is een pilot voor de gemeente, die verder wil werken aan verduurzaming van de stad.

De weg wordt in een hoog tempo met verschillende plastic platen gelegd. De wegdelen worden in elkaar geklikt en zijn daardoor makkelijk te vervangen. In de platen zitten holle ruimtes voor kabels en leidingen. Bovendien kan water worden opgevangen als het heel hard regent.

Op de blokken ligt een laagje steenslag, zoals ook op bruggen wordt gebruikt. Deze laag voorkomt slijtage van het plastic en het vrijkomen van microplastics. Daarnaast wordt de plastic weg zo niet spekglad als het regent.

De wegdelen zijn hol van binnen

De gemeente Almere is een van de eerste plaatsen met een plastic weg. Eerder zijn al wel testwegen aangelegd in Giethoorn, Zwolle en Mexico-Stad. De constructie wordt voorlopig alleen nog gebruikt op plekken waar geen sprake is van groot en zwaar verkeer.

"Gerecycled plastic is duurzaam en het is een mooi systeem vanwege het stukje waterberging. We hebben vaker last van wateroverlast en daarom hebben we gekozen voor deze oplossing", vertelt Ilse Kuipers namens de gemeente aan Omroep Flevoland.

Of Almere er vol mee komt te liggen, is nog de vraag. "We gaan eerst kijken hoe deze pilot uitpakt. We zijn nog bezig met het onderzoeken van een andere pilot met een fietspad, maar we willen eerst deze resultaten afwachten."

De aanleg van de weg aan de Middenhof is nog niet klaar. Volgende week volgen ook plastic parkeerplaatsen.

Advertentie via Ster.nl