De Universiteit van Amsterdam AT5

De Universiteit van Amsterdam (UvA) mag bij online tentamens gebruik blijven maken van Proctorio, een programma waarmee de universiteit haar studenten online toegang tot de tentamens geeft en fraudeurs kan opsporen. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag in hoger beroep bepaald.

Het online surveilleren, proctoring genoemd, is ingevoerd omdat studenten tentamens vanwege het coronavirus voornamelijk thuis moeten maken. Proctoring moet ervoor zorgen dat ze daarbij niet frauderen door bijvoorbeeld informatie op internet op te zoeken of met anderen te overleggen.

De studentenraden van de UvA en van de faculteit Economie vinden dat de software inbreuk maakt op hun privacy en in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), meldt NH Nieuws. Volgens het hof voldoet de software echter aan de vereisten van de AVG. "Het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens gaat niet verder dan voor het doel van fraudebestrijding noodzakelijk is", oordeelt het hof.

Antwoorden aanpassen

In juni 2020 wees de voorzieningenrechter ook al het gevraagde verbod op online surveilleren af. De studentenraden gingen toen in hoger beroep en studentenvakbond ASVA demonstreerde tegen de controlesoftware.

Proctoring is niet de enige maatregel tegen tentamenfraude waar studenten van de universiteit ongerust over zijn. In maart was er ophef over een regel waarbij studenten niet meer de mogelijkheid kregen om een antwoord aan te passen, nadat de vraag was beantwoord. De universiteit zei toen te werken "aan een alternatief waar binnen een blok van een aantal vragen nog kan worden geschakeld".

STER reclame