Een muziekboek van een lid van de Jostiband
NOS Nieuws

Jostiband maakt muziek met kleurennoten voor iedereen toegankelijk

Als je een muziekinstrument wilt bespelen, is het handig als je noten kunt lezen. Maar voor wie het gewone muziekschrift een iets te harde noot is om te kraken, heeft de Jostiband een oplossing. Het orkest voor mensen met een verstandelijke beperking gebruikt zelf al jarenlang kleuren om noten lezen eenvoudiger te maken.

Vanaf nu is die methode beschikbaar voor iedereen, met een kleurenmuziekboek en een online platform, vertelt orkestleider Lyan Verburg in het NOS Radio 1 Journaal: "Muziek maken geeft zo ontzettend veel plezier. Dat is een geluk dat de Jostiband al 55 jaar ervaart, dat willen we delen met andere mensen."

Het systeem werkt zo: onder de gewone notenbalk staat met een kleur en een letter aangegeven om welke noot het gaat. Bijvoorbeeld een C in een geel rondje, een D in een blauw rondje of een A in een wit rondje. Die kleuren komen overeen met een sticker op een toets van een keyboard of een xylofoon. Zo is het voor de muzikant veel eenvoudiger om de vertaling te maken van de muziek op het blad naar de toets die erbij hoort.

Een voorbeeld van een muziekblad met kleurennotatie:

De kleurenmethode is niet alleen bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, zegt Verburg: "Ook kinderen kunnen er gebruik van maken, of slechtzienden, of ouderen." Eigenlijk voor iedereen voor wie de lat om muziek te maken anders te hoog zou liggen. "We willen het toegankelijk en laagdrempelig maken."

Daarom heeft de Jostiband ook video's gemaakt waarbij mensen stap voor stap leren omgaan met het kleurensysteem. Waar moet je bijvoorbeeld welke sticker plakken? Geïnteresseerden kunnen ook meespelen met bekende artiesten. Zangers Guus Meeuwis en Maan spelen samen met leden van de Jostiband. Van elk nummer is een video beschikbaar per instrument om zo het liedje te leren: een zogenoemde Jostibreak.

De keyboardvideo met kleuren van het nummer Brabant van Guus Meeuwis:

Voor sommigen is een instrument spelen ook met de kleurenmethode nog te ingewikkeld, weet Verburg. Ook daar is aan gedacht. Bij de video's kun je bijvoorbeeld ook meespelen met 'klein slagwerk' zoals een tamboerijn of triangel: "We hebben het zo opgezet dat het voor alle niveaus haalbaar en beschikbaar is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl