Myrthe van der Houwen overhandigde een petitie aan de burgemeester
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Gemeente Enschede gaat seksuele intimidatie op straat strafbaar stellen

Het gemeentebestuur van Enschede gaat seksuele intimidatie op straat harder aanpakken. De stad werkt aan een verbod op het naroepen of nafluiten van mensen en andere vormen van lastigvallen op straat, meldt RTV Oost.

Een voorstel van VVD-raadslid Malkis Jajan om seksuele intimidatie strafbaar te stellen werd gisteravond door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. "Met dit verbod lossen we de problemen niet meteen op, maar geven we wel een krachtig signaal af", aldus Jajan.

17.000 handtekeningen

Vorig jaar zomer stemde de raad al unaniem voor een steviger aanpak van de overlast op straat. Het onderwerp kwam toen hoog op de politieke agenda te staan, nadat de 19-jarige Myrthe van der Houwen een petitie had gestart. Ze overhandigde uiteindelijk bijna 17.000 handtekeningen aan de Enschedese gemeenteraad.

Ze sprak de raad ook toe. "Seksuele intimidatie gebeurt in Enschede, weet ik uit eigen ervaring en die van vriendinnen. Maar door de petitie ben ik erachter gekomen dat het helaas ook in andere plaatsen speelt."

Het is een heel harde inspanning die weinig zal opleveren. Alle kleine beetjes helpen, maar meer is het ook niet.

burgemeester Onno van Veldhuizen

Een verbod op seksuele intimidatie is "niet bepaald het ei van Columbus", zei burgemeester Onno van Veldhuizen (D66) gisteren. "Het is een heel harde inspanning die weinig zal opleveren. Alle kleine beetjes helpen, maar meer is het ook niet."

Rotterdam stelde eerder al een verbod in op straatintimidatie, ook wel het sisverbod genoemd. Maar de stad werd teruggefloten; het verbod is in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Het is, zo stelde het gerechtshof, niet aan de gemeenten om de vrijheid van meningsuiting te beperken.

Verbod in APV

Het gemeentebestuur van Enschede gaat op initiatief van raadslid Jajan het verbod op seksuele intimidatie opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In Alkmaar wordt de APV ook aangepast om een verbod op seksuele intimidatie op straat in te voeren, meldde NH Nieuws vorige maand.

"Alkmaar is met een aangepast voorstel gekomen op dat van Rotterdam. Dat nemen wij over. Bij Rotterdam ging het om de uitingen, bij ons meer om de gedragingen. Ik heb geen 100 procent zekerheid dat dit plan niet in strijd is met de wet, maar ik vind dat we het sowieso moeten proberen", zegt Jajan.

Niet alle vormen van seksuele intimidatie zullen straks verboden zijn. Sommige uitingen vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Jajan: "Ik ben het daar niet mee eens. Maar ik kan dat als raadslid niet veranderen, helaas. Het is wachten op landelijke wetgeving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl