NOS Nieuws

Turkse geheim agenten pakken neef van geestelijke Gülen op in buitenland

De Turkse geheime dienst heeft een neef van de geestelijke Fethullah Gülen opgepakt in een overzeese operatie. Dat heeft het Turkse staatspersbureau Anadolu laten weten.

Selahaddin Gülen werd gezocht omdat hij lid zou zijn van de beweging van zijn oom, die in Turkije wordt beschouwd als een terroristische groepering. Fethullah Gülen wordt door president Erdogan gezien als het brein achter de mislukte coup in 2016.

Waar zijn neef door de Turkse geheim agenten is opgepakt, heeft persbureau Anadolu niet bekendgemaakt. Waarschijnlijk was het in Kenia, waar Selahaddin Gülen woonde. Zijn vrouw, een lerares in Kenia, heeft in een video op sociale media gezegd dat haar man begin deze maand verdween in Nairobi. Of de Keniaanse autoriteiten van de actie van de Turken afwisten, is onduidelijk.

Nieuwsuur maakte eerder een video over Fethullah Gülen:

Wie is Fethullah Gülen, een bruggenbouwer of staatsvijand?

Volgens The New York Times was Selahaddin Gülen, die een permanente verblijfsvergunning in de VS heeft, in oktober op een toeristenvisum Kenia binnengekomen. De Keniaanse autoriteiten dreigden hem uit te leveren aan Turkije. Hij zou op de internationale lijst van Interpol hebben gestaan op verdenking van het aanranden van een kind.

De neef van Fethullah Gülen zei volgens The New York Times in de rechtszaak die hij voerde tegen z'n uitlevering dat hij al in 2008 was vrijgesproken van aanranding en dat Turkije misbruik maakte van Interpol om hem in handen te krijgen. Gülen verdween nog voordat de rechter in Kenia een besluit had genomen over uitlevering.

Honderden nieuwe arrestatiebevelen

President Erdogan kondigde eerder deze maand al aan dat een belangrijk lid van Gülens beweging gevangen was genomen, maar hij zei er toen niet bij wie. Sinds de mislukte staatsgreep heeft Erdogan tientallen mensen in het buitenland laten oppakken op verdenking van lidmaatschap van de Gülen-beweging, vooral op het Afrikaanse continent en op de Balkan.

Ook in eigen land zijn er veel mensen vervolgd en veroordeeld voor betrokkenheid bij Gülen-beweging. Vorige maand nog hebben Turkse aanklagers honderden nieuwe arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Fethullah Gülen zelf heeft altijd ontkend dat hij achter de staatsgreep zat. Hij woont al jaren in de Verenigde Staten en de Amerikaanse regering weigert hem uit te leveren aan Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl