AFP
NOS Nieuws

Copa América op losse schroeven: na Colombia ook Argentinië geen gastheer meer

De Copa América wordt niet in Argentinië gespeeld. Dat heeft de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol besloten, dertien dagen voor de start van het evenement. De bond zegt dat dat het gevolg is van de "huidige omstandigheden".

Waarschijnlijk is de opleving in het aantal coronabesmettingen in Argentinië de reden voor het besluit. "Het is heel moeilijk om de Copa América in Argentinië te laten plaatsvinden vanwege de alarmerende situatie van de epidemie", zei Eduardo 'Wado' de Pedro, de Argentijnse minister van Binnenlandse Zaken.

Vorig weekend werden opnieuw strikte lockdownmaatregelen ingevoerd in Argentinië. Dat besluit kwam nadat zeven dagen op rij gemiddeld 35.000 besmettingen werden geconstateerd en 500 doden waren te betreuren. In totaal zijn meer dan 77.000 Argentijnen aan het virus bezweken.

Colombia trok zich al eerder terug

Het toernooi tussen tien Zuid-Amerikaanse landen zou aanvankelijk in Argentinië en Colombia worden gespeeld, maar vanwege de politieke onrust in Colombia besloot Conmebol eerder deze maand dat alle wedstrijden in Argentinië worden gespeeld.

De Copa América staat gepland van 13 juni tot 10 juli. Het is niet duidelijk waar het toernooi nu zal worden gespeeld. "Conmebol bekijkt aanbiedingen van andere landen die interesse hebben getoond in het organiseren van het toernooi", aldus de bond in een korte verklaring.

Net als het Europees kampioenschap voetbal zou de Copa América eigenlijk in 2020 worden gespeeld, maar vanwege de coronapandemie werd het toernooi een jaar uitgesteld.

Voor het eerst zou het toernooi in twee landen gespeeld worden. Colombia, Brazilië, Ecuador, Peru en Venezuela zouden hun duels afwerken in Colombia. De wedstrijden van Argentinië, Bolivia, Uruguay, Chili en Paraguay zouden gespeeld worden in Argentinië.

Ook Aziatisch kampioen Qatar en Australië waren uitgenodigd om deel te nemen aan het toernooi, maar die twee landen trokken zich in februari al terug vanwege verplichtingen in de Aziatische kwalificatiecampagne.

Laatste kans Messi?

Aangezien de eerstvolgende Copa América pas in 2024 op het programma staat, zou dit weleens de laatste kans kunnen zijn voor Lionel Messi om een internationale prijs te winnen met zijn land. De 33-jarige Messi stond al drie keer in de finale van het Zuid-Amerikaans kampioenschap, maar verloor ze alle drie.

AFP
James Rodríguez en Lionel Messi tijdens het groepsduel Argentinië-Colombia (0-2) in de Copa América van 2019.

De Colombiaanse sterspeler James Rodríguez doet sowieso niet mee. De topscorer van het WK in 2014 kreeg afgelopen week tot zijn verbijstering te horen dat hij zich niet hoefde te melden voor het trainingskamp van bondscoach Reinaldo Rueda. De medische staf van de Colombiaanse selectie had op basis van medische testen namelijk geconstateerd dat de speler van Everton niet fit genoeg zou zijn.

Rodríguez reageerde met onbegrip op het bericht. "Met verbazing heb ik de verklaring van de technische staf gelezen, waarin staat dat ze niet op mij rekenen en mij een volledig herstel wensen, terwijl ik al een volledig herstel achter de rug heb."

"Een herstel waarin ik veel heb opgeofferd", vervolgde hij. "Het is een enorme teleurstelling voor mij, dat ik mijn land niet kan vertegenwoordigen; iets dat veel voor mij betekent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl