Bij de brand komt veel rook vrij MediaTV

In Lekkerkerk, ten oosten van Rotterdam, heeft een grote brand gewoed in een houthandel. Rond 13.00 uur was de brand onder controle. De brandweer is bezig met nablussen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

Volgens de brandweer brak de brand vanochtend uit in het bedrijfsverzamelgebouw waar de houthandel in zit. Meerdere brandweereenheden uit de omgeving werden opgeroepen om te helpen met blussen. De brandweer wilde voorkomen dat het vuur oversloeg op andere gebouwen. "Nu de brand onder controle is, is het risico op overslag naar andere panden ook afgenomen", aldus de veiligheidsregio.

Volgens de brandweer is het gebouw door de brand zo instabiel dat er niet binnen of op het dak geblust kon worden. De brandweer vreest dat een groot deel van het pand als verloren beschouwd moet worden.

Bij de brand kwam veel rook vrij:

Grote brand bij houthandel Lekkerkerk

Omdat er veel rook vrijkwam, werd er een NL-Alert verstuurd. Omwonenden werden in het bericht gewaarschuwd voor overlast door de rook. Ze kregen het advies om ramen en deuren te sluiten. De brandweer voerde metingen uit om te controleren in hoeverre er schadelijke stoffen vrijkomen.

Vanwege de grote brand gingen kerkdiensten in Lekkerkerk vandaag niet door.

De veiligheidsregio deelde informatie over hoe omwonenden roetdeeltjes kunnen opruimen:

Volgens een verslaggever van Omroep West stonden er in het pand veel brandbare spullen. Een aantal oldtimers die binnen stonden, zijn door de brandweer naar buiten gebracht.

Twee mannen die ondanks de brand toch het bedrijfsverzamelgebouw binnen wilden gaan zijn aangehouden. Volgens de politie hielden ze zich niet aan de aanwijzingen van de aanwezige agenten en vielen ze de agenten aan toen ze hun pand niet in mochten.

De politie had vanwege de brand het gebied rond het bedrijfspand afgezet. Volgens Omroep West wilden de mannen toch naar een van de bedrijven toe om zo veel mogelijk oldtimers te redden.

"Ze werden aangesproken door de aanwezige agenten, maar wilden niet luisteren naar de aanwijzingen", vertelt een woordvoerder van de politie. "Hierop hebben we de mannen tegen moeten houden. Zij vielen vervolgens de agenten aan." De mannen zijn aangehouden voor mishandeling en belemmering.

Op deze luchtfoto is te zien dat een deel van het dak is ingestort:

STER reclame