NOS Sport

Vetter op koers voor olympische kwalificatie, Broersen valt uit in Götzis

Vetter na eerste dag op tweede plaats bij meerkamp in Götzis, Taam vierde

Atlete Anouk Vetter ligt op koers om zich te plaatsen voor de olympische meerkamp. In het Oostenrijkse Götzis, waar de wereldtop op de meerkamp jaarlijks neerstrijkt, staat Vetter na de eerste dag op de tweede plaats.

"Het was een degelijk dagje, ik heb niks verpest", vatte Vetter de openingsdag samen. "Ik moet morgen geen gekke dingen doen. Mijn koppie erbij houden en kijken of ik de limiet kan halen. Dat zou wel echt heel mooi zijn."

'Leg mezelf niet teveel druk op'

Zondag werken de atletes nog drie van de zeven onderdelen af: verspringen (waarop Vetter afgelopen jaar Nederlands kampioene werd), speerwerpen en de afsluitende 800 meter.

Vetter probeert zo min mogelijk aan het halen van de limiet te denken. "Mijn hartslag is de hele dag heel hoog, maar probeer er wel van te genieten. Ik doe gewoon mijn best en probeer niet te veel druk om mezelf te leggen. Daar heb ik toch niks aan."

Ook als Vetter de olympische limiet (6.420 punten) nipt zou missen, is de kans groot dat ze zich kan opmaken op de Spelen, omdat ze dan op basis van haar plek op de wereldranglijst naar Tokio zou mogen.

Broersen stapt uit met enkelblessure

Voor Nadine Broersen, die al zeker is van olympische deelname, zit de zevenkamp in Götzis er na één dag al op. Broersen ging bij het hoogspringen, het tweede onderdeel, door haar enkel en besloot zich uit voorzorg terug te trekken voorafgaand aan het vierde onderdeel, de 200 meter.

Broersen kon ook tijdens de EK indoor in het Poolse Torún, in maart van dit jaar, geen topprestatie neerzetten. Bij het verspringen kon ze door drie ongeldige pogingen geen score op het bord krijgen.

Nadine Broersen

"Normaliter kan ik overal doorheen duwen, maar een paar weken voor de Olympische Spelen is het niet superslim om te doen. Daarom hebben we met het team besloten om te stoppen, maar dat is wel moeilijk."

Broersen baalt des de meer van haar vroegtijdige einde omdat ze voelt dat ze weer in vorm begint te komen. "Ik heb eindelijk het goede gevoel weer terug. Het is fijn dat wat ik op de training doe, er bij de wedstrijden ook uitkomt. Het is nu even afwachten hoe die enkel reageert. Ik hoop dat ik er niet te veel tijd aan kwijt ben."

Ik heb eindelijk het goede gevoel weer terug.

Nadine Broersen

Naast Broersen is ook Emma Oosterwegel al zeker van deelname aan de Spelen van Tokio. Oosterwegel staat halverwege de meerkamp in Götzis dertiende.

Taam knap vierde op tienkamp

Bij de mannen staat de 24-jarige Rik Taam op een knappe vierde plaats, de plek waarop hij ook eindigde bij de EK indoor. "Zoals ik het deze dag heb gedaan, zo ga ik het morgen ook doen", omschrijft hij zijn doel voor de tweede dag. "Dan zien we wel waar we uitkomen."

De olympische limiet zit daarbij niet in zijn hoofd. "Daar ben ik niet echt mee bezig. het kan morgen heel goed gaan en dan kom ik misschien in de buurt. Maar ik ga niet naar bed met die gedachte, ik ga elk onderdeel doen zoals ik het moet doen en dan zie ik wel waar we eindigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl