Peter Bosz EPA

Peter Bosz heeft na zijn ontslag bij Bayer Leverkusen in maart een nieuwe werkgever gevonden. De 57-jarige coach gaat aan de slag bij Olympique Lyonnais en tekent bij de nummer vier van Frankrijk een contract voor twee seizoenen.

Lyon zocht contact met Bosz, nadat de club eerder deze week een afwijzing van trainer Christophe Galtier had ontvangen. Galtier werd afgelopen seizoen met Lille kampioen van Frankrijk. Bosz en Lyon bereikten dit weekend een akkoord.

Bosz begint in Lyon aan zijn negende klus als trainer. Hij was eerder coach van AGOVV, De Graafschap, Heracles Almelo, Vitesse, Maccabi Tel Aviv, Ajax, Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen.

Goed woordje Frans

De voormalig middenvelder speelde in zijn actieve loopbaan tussen 1988 en 1991 bij Toulon en spreekt mede door die periode een goed woordje Frans.

Bij Olympique Lyonnais komt Bosz Oranje-international Memphis Depay niet meer tegen. De aanvaller koos ervoor om zijn aflopende contract bij de club niet te verlengen.

Bosz kent niet veel Nederlandse voorgangers in Ligue 1. Maar ze kenden geen van allen succes.

Vierde Nederlander

De eerste was Bep Bakhuys, beter bekend van de snoekduik. Hij was in 1945/1946 coach van FC Metz, waarmee hij voorlaatste werd en degradeerde. Hennie Hollink kreeg van twee clubs het vertrouwen; RC Strasbourg (1974-1976) en Tours (1981-1983), maar beide avonturen eindigden in mineur. Hollink werd in zijn laatste seizoen bij Strasbourg tussentijds ontslagen, waarna die club degradeerde. En ook Tours handhaafde zich niet in het laatste seizoen van Hollink.

De derde en laatste Nederlandse coach op het hoogste Franse niveau was Addick Koot in 1997/1998 bij AS Cannes. Hij was speler/trainer dat jaar. Hoe dat avontuur afliep? Op de achttiende en laatste plaats.

STER reclame