
'Red leven vogels en reekalfjes door van binnen naar buiten te maaien'
Nu er na een door en door nat voorjaar eindelijk gemaaid kan worden, moeten boeren voorkomen dat vogels, kuikens en reekalfjes in de messen van de maaimachines terechtkomen. Landschapsbeheer Drenthe roept op om in elk geval van binnen naar buiten te maaien in plaats van andersom.
"Als je van buiten naar binnen maait zoals de meeste boeren van oudsher doen, drijf je alle dieren naar het midden. Uiteindelijk drukken die zich tegen de grond en komen ze in de machine terecht", zegt Evert Meeuwissen van Weidevogelgroep Smilde bij RTV Drenthe.
Het wordt dit voorjaar extra spannend voor de dieren die in het gras zitten. De boeren gaan pas vanaf vandaag, en dat is weken later dan normaal, het land op om te maaien. "Normaal gesproken was alles al gemaaid en konden de kuikens vrij rondlopen. Maar boeren zijn vanwege het weer laat dit jaar en de kuikens lopen al in het hoge gras," legt Meeuwissen uit.
Het zijn niet alleen vogels die zich in het hoge gras 'verstoppen'. "Het is ook de tijd dat reekalfjes worden geboren. Die liggen dan mooi beschut in het gras", weet Jan Seubring, jager en wildbeheerder van het gebied bij de Beilervaart. "Maar voor boeren die aan het maaien zijn met hun machines, zijn die dieren moeilijk te zien."
Moeder en ree fluiten naar elkaar
Om ongelukken te voorkomen, heeft Seubring vanochtend samen met een collega twee reekalfjes uit het hoge gras gehaald. "Als wij een reekalfje zien, dan pakken we veel gras. Daarmee pakken we het dier op en zetten het aan de bosrand. De boer kan dan maaien. De moeder en de ree vinden elkaar door te fluiten weer terug", zegt Seubring.
Tijmen Nagel, die een duurzame melkveehouderij in Beilen heeft, trekt zich de oproep van Landschapsbeheer Drenthe aan. Hij maait van binnen naar buiten. "Het is even wennen, maar ik verdrijf de dieren nu uit het maaivlak en zo blijven de dieren ook in leven."
WHO: uitbraak apenpokken ongebruikelijk maar vooralsnog beheersbaar
De Wereldgezondheidsorganisatie gaat meer adviezen geven om de uitbraak in te dammen.
CPB: Nederlandse financiële stelsel kan schokken opvangen
Door de oorlog in Oekraïne zijn er verschillende risico's voor de economie, maar de buffers van banken zijn groot, zeggen de onderzoekers.
- liveblog
'Oekraïne heeft nog controle over Severodonetsk' • Duitse minister: EU bijna eens over oliesancties
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.