Wim van de Donk
NOS NieuwsAangepast

Nationaal Comité 4 en 5 mei wil gesprek met Sinti en Roma over open brief

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil een gesprek organiseren tussen de nieuwe voorzitter Wim van de Donk en de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN). Onderwerp van het gesprek is een open brief van VSRWN-voorzitter Sabina Achterbergh.

Achterbergh eist in die brief dat Van de Donk opstapt als voorzitter. Ze zegt dat hij Sinti, Roma en woonwagenbewoners heeft geschoffeerd met zijn beleid en uitspraken.

Zo zou hij als voormalig commissaris van de koning in Noord-Brabant de gemeenschap hebben tegengewerkt. Ook heeft hij volgens de VSRWN-voorzitter gezegd dat "deze groepen al ruim tweehonderd jaar overlast veroorzaken in Nederland". Maar Van de Donk ontkent dat.

Niet van plan om te praten

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt dat er hoe dan ook een gesprek met de betrokken partijen komt. "En daarbij staat het belang van herdenken voorop", zegt een woordvoerder. "We kennen VSRWN-voorzitter Achterbergh al heel lang en hebben een goede relatie met haar."

Maar Achterbergh is niet van plan om met het comité om tafel te gaan als inzet van dat gesprek is dat Van de Donk kan aanblijven, heeft ze tegen de NOS gezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl