Han Mostert overhandigt de ring aan Trijntje Fikse
NOS Nieuws

Trouwring na meer dan 50 jaar teruggevonden: 'Ik kon het bijna niet geloven'

Een 85-jarige vrouw uit Hattem heeft na een halve eeuw de verloren trouwring van haar overleden man teruggekregen. Een amateurarcheoloog vond de ring met zijn metaaldetector.

Voor Trijntje Fikse is het nog steeds onwerkelijk dat ze de ring weer heeft. "Het is ongelooflijk", zegt ze tegen Omroep Gelderland. "Dat er na zoveel jaar nu iemand is die de ring toevallig tegenkomt."

De echtgenoot van Fikse was boer en hij verloor zijn trouwring meer dan vijftig jaar geleden toen hij in een wei aan het werk was. De ring werd nooit meer teruggevonden. "Een paar jaar later heeft hij maar een nieuwe gekocht, want hij wilde toch niet zonder", herinnert Fikse zich. "Die ring was het symbool van ons huwelijk, dat vond hij belangrijk."

Metaaldetector

Een van de kinderen van Fikse is nog altijd eigenaar van het stuk grond waar de ring was zoekgeraakt. Amateurarcheoloog Han Mostert wilde er oude munten of sieraden zoeken.

"Ik heb de zoon gevraagd of ik op dat land met mijn metaaldetector mocht lopen", vertelt hij. Die toestemming kreeg hij. "Maar dan moest ik gelijk even in die ene hoek kijken, of ik die ring kon vinden."

De ring werd deze week teruggeven aan Fikse:

Na een paar avonden zonder resultaat over het terrein te hebben gelopen vond Mostert afgelopen vrijdag de ring. Hij lag op een heel andere plek dan de familie had gedacht.

"Ik liep langs het hek, maar vond ineens dat ik wat meer naar het midden moest gaan lopen." Zijn metaaldetector sloeg aan. "Dus ben ik gaan graven. Best diep nog, 30 centimeter ongeveer", duidt hij met zijn handen aan. "Tot ik plots onder in de kuil iets gouds zag liggen. Een ring. Het zal toch niet, was het eerste dat ik dacht."

Thuis kon hij de ring goed bestuderen. "Schoonmaken hoefde eigenlijk niet, want goud blijft schoon. Ik zag een meisjesnaam en een datum. Die heb ik bij de zoon gecontroleerd." Trijntje. 20-4-1955 is in de ring te lezen. "Dat zal onze verlovingsdatum geweest zijn", denkt Fikse.

Onbetaalbaar

Na de vondst heeft Mostert contact gezocht met Fikse en heeft hij de ring aan haar teruggegeven. "Dat ik dit nog mag meemaken, dit is echt heel bijzonder", zegt ze. "Het is hem echt. We hadden een wat dikkere ring gekozen, zodat het niet zou lijken of hij versleten was. Dit had ik nooit gedacht."

Voor Mostert is het de mooiste vondst die hij tot nu toe heeft gedaan. "Een oude munt is prachtig om te vinden, maar hier heb ik emotie gevonden. En emotie is onbetaalbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl