NOS Nieuws

Auteur (91) kinderboek Rupsje Nooitgenoeg overleden

In de Verenigde Staten is Eric Carle, de auteur van het bekende kinderprentenboek Rupsje Nooitgenoeg, overleden. Carle overleed zondag op 91-jarige leeftijd in de staat Massachusetts, maar zijn overlijden is pas vandaag bekendgemaakt.

Behalve schrijver was Carle ook illustrator; gedurende zijn carrière werkte hij mee aan meer dan zeventig kinderboeken. Toch begon hij pas op latere leeftijd met het tekenen voor kinderliteratuur.

Hij werd geboren in de VS, maar op aandringen van zijn Duitse moeder verhuisde het gezin naar Duitsland, waar Carle vol heimwee naar zijn vaderland de Tweede Wereldoorlog doorbracht. In 1952 keerde hij terug naar de VS, waar hij grafisch ontwerper werd.

In 1967 illustreerde hij zijn eerste kinderboek: Beertje Bruin, wat zie je daar? Auteur Bill Martin Jr. vroeg Carle voor de klus nadat hij een getekende rode kreeft voor een advertentie van hem had gezien. Carle vond het illustreren zo leuk, dat hij besloot er zijn beroep van te maken. Hij ging daarna ook zelf de teksten van kinderboeken schrijven.

50 miljoen exemplaren

Carles stijl als illustrator was herkenbaar. Zijn werk is niet alleen erg kleurrijk, ook gebruikte hij een collagetechniek. Dat hield in dat hij met verschillende stukjes papier werkte.

In 1969 verscheen Carles bekendste werk: Rupsje Nooitgenoeg, een kleurrijk boek voor kleuters over een rups die zich vol eet en uiteindelijk in een vlinder verandert. The Very Hungry Caterpillar, zoals het origineel heet, werd bij het verschijnen geprezen om de eenvoudige woordkeuze, waarmee kinderen konden leren lezen. Het werd in 65 talen uitgeven en wereldwijd werden er zo'n 50 miljoen exemplaren van verkocht.

In 2019, rond het 50-jarig jubileum van Rupsje Nooitgenoeg, legde Carle uit waarom het boek volgens hem zo'n succes werd:

Eric Carle over het geheim van zijn Rupsje Nooitgenoeg

De populariteit, zo dacht Carle, had te maken met het thema. Tegen de BBC zei hij in 2019 dat het ligt aan de boodschap van hoop, die in het verhaal zit: "Een klein onbetekenend rupsje dat de wereld invliegt als een prachtige vlinder."

Melkert

In de Nederlandse politiek kreeg 'Rupsje Nooitgenoeg' een andere betekenis. Minister van Financiën Gerrit Zalm en in navolging van hem andere VVD'ers noemden de PvdA'er Ad Melkert zo omdat hij voortdurend om extra geld voor uitgaven vroeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl