WhatsApp klaagt Indiase overheid aan: nieuwe wetgeving ondermijnt privacy
WhatsApp heeft de Indiase overheid aangeklaagd met als doel wetgeving te blokkeren die in de ogen van de chat-app de privacy van gebruikers ondermijnt. De zaak dient bij het Hooggerechtshof van de regio Delhi, waar het kantoor van de chatdienst in India gevestigd. Met 400 miljoen gebruikers is India de grootste markt voor de app.
De wet treedt vandaag, na een overgangsperiode van 90 dagen, in werking. Hij verplicht chatdiensten zoals WhatsApp om op verzoek van de overheid te achterhalen van wie een bericht origineel afkomstig is, schrijft The Wall Street Journal.
Als een bedrijf niet op zo'n verzoek ingaat, kunnen medewerkers strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld. Volgens WhatsApp heeft de wetgeving als gevolg dat het de versleuteling van chats moet breken en wordt daarmee de privacy van gebruikers ondermijnd. De communicatie tussen gebruikers is dusdanig versleuteld dat zelfs WhatsApp zelf hier geen inzage in heeft.
Het traceren en registreren van waar een bericht vandaan komt noemt het bedrijf daarnaast "inefficiënt" en zeer vatbaar voor misbruik. Volgens WhatsApp stelt de overheid hiermee een nieuwe vorm van "massasurveillance verplicht".
Er zijn al langer spanningen tussen Amerikaanse techbedrijven en de Indiase overheid. Zo heeft de regering in maart gedreigd om medewerkers van Twitter, Facebook en WhatsApp in de cel te zetten omdat de partijen terughoudend waren met het voldoen aan verzoeken om content te verwijderen of data te delen.