Afgelopen weekend gingen mensen in Minneapolis al de straat op om George Floyd te herdenken
NOS NieuwsAangepast

Familie George Floyd ontmoet president Biden jaar na sterfdag

De Amerikaanse president Biden heeft de familie van George Floyd ontvangen op het Witte Huis. Het is vandaag precies een jaar geleden dat de 46-jarige Floyd door een politieman werd gedood bij zijn arrestatie in Minneapolis. In die stad en ook in Houston, waar Floyd ligt begraven, zijn herdenkingen.

Na afloop van de ontmoeting stond de familie de pers te woord:

Biden ontvang familie George Floyd een jaar na zijn dood

De dood van de zwarte Amerikaan door toedoen van een witte agent ontketende een wereldwijde protestgolf tegen politiegeweld en racisme. Ook in Nederland waren verschillende grote anti-racismeprotesten, waaronder op de Dam.

In het Witte Huis sprak Biden achter gesloten deuren met Gianna, de 7-jarige dochter van George Floyd, haar moeder en Floyds broers en zussen en verdere familie. Hij had het met hen onder meer over de voortgang van de nieuwe politiewet die Floyds naam draagt.

Nog niet door Senaat

Biden had de wet, die bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde wurggrepen verbiedt op landelijk niveau, voor vandaag willen tekenen. De wet werd in maart aangenomen in het Huis van Afgevaardigden, maar in de Senaat wordt nog volop onderhandeld.

De Democraten hebben tien Republikeinen nodig om een blokkade door tegenstanders te doorbreken en de wet te kunnen aannemen. Heet hangijzer is de afschaffing van een vorm van immuniteit voor individuele politiemensen. Republikeinen willen die regeling behouden, terwijl progressieve Democraten er per se van af willen.

De agent die George Floyd ombracht, werd vorige maand op alle aanklachten schuldig bevonden. Derek Chauvin hoort naar verwachting eind volgende maand wat zijn straf wordt. Hij kan tientallen jaren achter de tralies verdwijnen.

De hoofdonderhandelaars van beide partijen zeiden gisteravond in een gezamenlijk statement dat ze optimistisch zijn dat ze een compromis kunnen sluiten. Volgens de Republikeinse onderhandelaar is er "licht aan het eind van de tunnel", maar hij zei ook dat hij niet al deze week een oplossing verwacht.

De advocaat van de familie-Floyd hoopt dat hun bezoek aan Washington D.C. druk op de ketel houdt in de Senaat. Ze spraken vandaag namelijk niet alleen met Biden, maar ook met de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi en politici van beide partijen.

Gianna Floyd en haar moeder Roxie Washington, met op de achtergrond Nancy Pelosi

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl