Chinese reddingswerkers behandelen een slachtoffer
NOS NieuwsAangepast

21 doden in China door extreem weer bij ultramarathon

In het noorden van China zijn bij een hardloopwedstrijd van 100 kilometer zeker 21 doden gevallen. De deelnemers aan de ultramarathon in een ruig natuurgebied met bergen en diepe kloven werden overvallen door harde wind, hagel en ijzel. In totaal namen er 172 mensen deel aan de race. 151 van hen zijn veilig, zeggen de autoriteiten.

Zaterdagochtend begon de race in Jingtai bij het Yellow River Stone Forest. De deelnemers startten veelal in T-shirts en korte broek. Het was bewolkt en rond het middaguur werd het opeens ijzig koud, met winterse neerslag.

Het parcours liep onder meer over een smal bergpad vol stenen waar de hardlopers binnen 12 kilometer een hoogteverschil van 1000 meter moesten overbruggen, zei een van de overlevenden. Persbureau AP meldt dat onder de deelnemers ervaren sporters waren. In het gebied worden vaker ultramarathons gehouden.

Om 13.00 uur 's middags plaatselijke tijd werd de race stilgelegd. Een dag later werden de lichamen van 21 vermiste hardlopers gevonden. Acht deelnemers werden behandeld voor lichte verwondingen.

Drones met hittecamera's

De lokale overheid had honderden reddingswerkers, van wie een aantal in winterkleding, op pad gestuurd. Ze waren onder meer uitgerust met drones met hittecamera's, zoeklichten en sloopapparatuur. Hun werk werd bemoeilijkt door een aardverschuiving als gevolg van het extreme weer, door de kou en het grillige terrein.

De deelnemers werden overvallen door harde wind, hagel en ijzel:

"De grote vraag is waarom ze niet voorbereid waren op het weer. De autoriteiten op provinciaal en nationaal niveau willen weten wat er gebeurd is", zei correspondent Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal. De ramp heeft geleid tot felle kritiek op de plaatselijke overheid, onder meer op Chinese sociale media.

Er werd wisselvallig weer en regen verwacht, maar geen extreme omstandigheden. Maar volgens Den Daas is het wel vaker extreem weer in het gebied waar werd gelopen. Een van de deelnemers aan de ultramarathon zei dat de weersomslag onverwacht kwam. Wel kreeg hij vlak voor de start het gevoel dat "niet alles normaal was".

Zo had hij het na een warming-up van 2 kilometer nog steeds niet warm. Hij ging wel van start, maar keerde net op tijd om. Andere lopers, die al verder waren, hadden geen geluk. Een aantal van hen viel in een diepe bergspleet.

Op een bijpraatsessie voor de pers bogen lokale functionarissen het hoofd, betuigden spijt en verklaarden zichzelf verantwoordelijk. Naar de gang van zaken wordt een onderzoek ingesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl