NOS NieuwsAangepast

Vulkaanuitbarsting Congo, mensen ontvluchten miljoenenstad Goma

In het oosten van de Democratische Republiek Congo is een vulkaan tot uitbarsting gekomen. Inwoners van de 10 kilometer zuidelijker gelegen stad Goma ontvluchten de stad. De regering heeft het evacuatieplan in werking gesteld en kijkt wat er nog meer moet gebeuren. De Congolese president breekt zijn reis door Europa af en keert vandaag terug om hulpacties te coördineren.

De lavastroom heeft inmiddels het vliegveld van Goma bereikt en ook een snelweg verwoest die de stad verbindt met de noordelijker gelegen stad Beni. Volgens vulkanoloog Dario Tedesco zou een tweede uitbarsting voor een nieuwe scheur in de vulkaan hebben gezorgd en stroomt er inmiddels ook lava richting Goma, meldt persbureau Reuters. Eerder stroomde de lava alleen naar het oosten.

Inwoners van Goma vluchten te voet en in auto's naar hoger gelegen plekken in de stad. Anderen brengen zichzelf in veiligheid door met een boot het Kivumeer op te gaan. Er zijn vooralsnog geen slachtoffers gemeld.

Na de uitbarsting kleurde de lucht rood, zegt een inwoner van Goma tegen de krant The Guardian. "Er hangt een geur van zwavel en in de verte zien we de vlammen uit de berg komen."

Inwoners van Goma vluchten richting de grens met Rwanda:

De Nyiragongo is een van de actiefste vulkanen ter wereld. Bij de vorige uitbarsting in 2002, kwamen 250 mensen om het leven. 120.000 inwoners van Goma werden dakloos toen de lava wel de stad in stroomde.

Goma ligt op de grens van Congo en Rwanda. Het is de uitvalsbasis van veel humanitaire organisaties. Ook is het de zetel van VN-vredesmissie MONUSCO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl