Daryl Impey brengt Robert Stannard ten val in de eindsprint van de vijfde etappe van de Ronde van Andalusië. Getty Images

Antwan Tolhoek is knap als tweede geëindigd in het eindklassement van de Ronde van Andalusië, ook wel bekend als de Ruta del Sol. De klimmer van Jumbo-Visma legde de basis voor die topklassering door in de koninginnenrit van donderdag als enige het wiel van Miguel Ángel López te houden.

De Colombiaan, die zijn eerste topklassering noteerde in dienst van zijn nieuwe ploeg Movistar, won de rit van donderdag en zijn leidende positie kwam in de slotrit van zaterdag niet meer in gevaar.

Vreemde valpartij in slotmeters

Die slotrit werd een prooi voor Ethan Hayter, die ook al de tweede etappe had gewonnen. Maar deze zege kwam niet zomaar tot stand. In de sprint van een elitegroepje ging Hayter als eerste aan, maar leek nog te worden gepasseerd door routinier Daryl Impey en de jonge Australiër Robert Stannard.

Impey week echter van zijn lijn en bracht daarmee Stannard ten val. Met een verwonderde blik kwam Hayter onbedreigd als eerste over de streep. Impey en Stannard gleden nog even door over het asfalt en kwamen op luttele centimeters van de streep tot stilstand, waardoor zelfs een toptienklassering aan hun neus voorbijging.

Tolhoek: 'Hier had ik vooraf voor getekend'

Tolhoek ontsprong de dans en eindigde als achtste in de slotrit, tussen alle toppers in het klassement. Daarmee verzekerde hij zich van de tweede plaats, zijn beste klassering in een meerdaagse ronde.

Antwan Tolhoek komt als tweede boven in de koninginnenrit van de Ronde van Andalusië. Getty Images

"De tweede plaats in het klassement is de bekroning op een mooie week", aldus de 27-jarige inwoner van Yerseke. "Ik heb aan het begin van de week aangegeven dat ik me in orde voelde en wilde gaan voor een goed klassement. Ik ben blij dat het gelukt is. Natuurlijk had ik stiekem gehoopt om met mijn handen in de lucht over de finish te komen. Maar hier had ik vooraf voor getekend. Deze prestatie is voor mij een teken dat ik goed bezig ben."

Gorilla brult weer

Ook de 38-jarige André Greipel verlaat Zuid-Spanje met een uitstekend gevoel. De Duitse topsprinter van weleer boekte afgelopen zondag op Mallorca zijn eerste zege in bijna tweeënhalf jaar (de laatste was een ritzege in La Tropicale Amissa Bongo in Gabon in januari 2019).

Vrijdag won hij ook de vierde etappe in Andalusië met een overtuiging die deed denken aan 'Der Gorilla'. Die bijnaam verdiende de gemoedelijke, maar ijzersterke Griepel in het verleden door 11 ritten te winnen in de Tour de France, 7 keer te zegevieren in de Giro d'Italia en 4 keer toe te slaan in de Vuelta.

STER reclame