Club Brugge kampioen, maar feestende Lang in opspraak: 'Dit is onaanvaardbaar'
Een 3-3 gelijkspel tegen Anderlecht was voor Club Brugge genoeg om de zeventiende landstitel in de clubhistorie binnen te slepen. Een prestatie die mede te danken is aan een flink contingent aan Nederlanders dat werkzaam is in Brugse dienst.
Ruud Vormer, Bas Dost, Stefano Denswil, Tahith Chong en vooral Noa Lang vierden na afloop flink feest. Dat ging lange tijd goed, maar een antisemitisch lied - ingezet door Lang - en beelden van feestende spelers hebben voor veel ophef gezorgd in België.
In het voetbal wordt vaak gezegd dat een ploeg zich alleen maar bezig moet houden met de eigen prestaties en Club Brugge was daar geen uitzondering op. Toch was het even billenknijpen voor Vormer en de zijnen.
Het door John van den Brom getrainde Genk had eerder op de avond namelijk met 4-0 gewonnen waardoor Brugge minstens een punt moest halen om de titel veilig te stellen.
"Natuurlijk hebben we stress gehad, zeker toen we Genk zagen winnen", zegt hij tegenover Sporza. "Tegen Anderlecht kampioen worden, dat is natuurlijk groot feest."
"Het was een fantastisch jaar, we hebben dit gewoon verdiend. We waren gewoon de beste. Klaar. Nu gaan we een feestje vieren. Ik zal dat wel wat leiden, maar ze kunnen hier allemaal vieren."
Vervelend mannetje
Ook oud-Ajacied Lang, die met een treffer een belangrijk aandeel had in de puntendeling met Anderlecht, kon zijn geluk niet op.
"De ontlading was groot. We hebben het onszelf lastig gemaakt de laatste wedstrijden", zei hij. "Maar het is leuk om de bal erin te schieten, want ik merk dat ik ook op mijn laatste benen loop", moest hij bekennen. "Ook voor mezelf. Ik had nooit gedacht dat ik kampioen van België zou worden, maar ik ben de club heel dankbaar voor dit seizoen. Hoe ik ga vieren? Ik word een vervelend mannetje, let maar op."
Lang ook in opspraak
De rappe vleugelspeler zal dat waarschijnlijk grappig bedoeld hebben, maar tijdens de feestelijkheden liet hij zich even gaan. Samen met enkele Brugge-fans zong hij "Liever dood dan een Sporting-jood". Een lied gericht tegen de aanhang van Anderlecht.
"Antisemitisme is onaanvaardbaar, ondraaglijk en heeft geen plaats in onze samenleving", reageert minister en oud-premier Sophie Wilmès. De Nederlandse ambassadeur in België heeft de beelden "met afschuw zien passeren. Ik schrik ervan." De leider van de Franstalige liberalen, die in de regering zitten, eist "uitleg en excuses" van Lang en wil dat zijn club en de Belgische voetbalbond hem bestraffen.
'Geuzennaam, geen antisemitische ondertoon'
Club Brugge laat in een verklaring weten geen kwaad in de woorden van Lang te zien. "Boeren voor supporters van Club Brugge, kakkers voor supporters van KV Mechelen, Smurfen voor supporters van Genk, Joden voor supporters van Anderlecht, het zijn allemaal geuzennamen die vaak ook door supporters van de ploeg zelf aangenomen worden", luidt de verklaring.
"Noa Lang was jarenlang speler bij Ajax en gaf al verschillende malen aan ook supporter te zijn van die ploeg", gaat het statement verder. "Ajax Amsterdam draagt de geuzennaam joden met trots. Als Noa Lang gisterenavond na het behalen van de landstitel mee zong met onze supporters dan is daar geen enkele antisemitische ondertoon aan gekoppeld. Noa wou op geen enkele manier iemand kwetsen of beledigen en het spijt ons als dit wel gebeurd is. Club draagt inclusiviteit en diversiteit hoog in het vaandel. De hele Club-familie hoopt op een positieve manier de titelviering te kunnen verderzetten."
Korpschef Brugse politie "heel erg kwaad"
Lang zong te midden van een grote groep supporters die zich in Brugge hadden verzameld om de spelersbus te begroeten. Daarna dook hij samen met andere spelers in het feestgedruis. Trainer Philippe Clement werd zelfs op de schouders genomen.
Tijdens het feest werden de coronamaatregelen niet nageleefd, hetgeen op veel onbegrip stuitte. Zo was de korpschef van de Brugse politie, Dirk Van Nuffel, niet te spreken over de actie en kondigde hij sancties aan.
"Ik durf mezelf rustig en minzaam te noemen. Maar nu ben ik echt heel erg kwaad", zei hij tegen Het Nieuwsblad. "Het vertrouwen is geschonden."
"Iedereen van wie op beeld te zien is dat ze zich niet aan de maatregelen hielden kan een proces-verbaal verwachten", aldus Van Nuffel.
"Dit kan niet door de beugel. Het is een belediging voor iedereen die zijn of haar communie- of verjaardagsfeest in het water zag vallen. En dan zwijg ik nog van mensen die in heel beperkte kring afscheid moesten nemen van hun dierbaren."