Officieel bestond hij niet eens: de helikopter die sneuvelde tijdens de actie tegen Al Qaida-leider Osama bin Laden. Het zou gaan om een supergeheime heli van de Amerikanen, waarvan het bestaan wel werd vermoed maar nooit openbaar was geworden.

Tot nu dus, want er zijn inmiddels verschillende foto's van het toestel opgedoken. Harro en Machteld duiken in de wereld van de geheime heli's. Wat is het voor helikopter, wat konden de Amerikanen ermee en waarom is 'ie zo geheim?

6 mei - 11:44 / nieuwe versie van Black Hawk

Volgens onderzoekers en mensen die werkzaam zijn in de helikopterindustrie zou de mysterieuze helikopter een geüpdate versie zijn van een 'gewone' Black Hawk. Zo laat Richard L. Aboulafia, een luchtvaartonderzoeker van Teal Group, weten dat de helikopter een speciale coating zou bevatten, waardoor 'ie onzichtbaar is voor radars. De scherpe hoeken zouden rond zijn afgewerkt. Met ronde hoeken zijn de helikopters niet te zien op radars, omdat ze radiogolven beter afketsen. Ook zou de helikopter lijken op de zogeheten Comanche helikopter, die vanaf 2004 niet meer wordt gebruikt door het Amerikaanse leger. Omdat in Irak en Afghanistan geen bedreiging was voor die helikopters, werd de productie van Comanche gestopt. Het zou het geld niet waard zijn.

Bill Sweetman, een redacteur van het luchtvaarttijdschrift Aviation Week, zegt dat de gesneuvelde helikopter vijf of zes bladen heeft. Een 'normale' Black Hawk' heeft er maar vier. Met vijf of zes bladen hoeft de motor in de helikopter niet zo snel te draaien, waardoor het bekende 'chop chop'-geluid gedempt wordt.

The New York Times heeft een infographic van het brokstuk gemaakt, dat naar verluidt de staart van de nieuwe versie van een Black Hawk-helikopter is. Hoe zit de staart aan die helikopter vast?

5 mei - 15.23 uur / bang voor China

ABC-onderzoeksjournalist Brian Ross meldt dat het laatste wat de Amerikanen deden voor ze vertrokken van de compound, het opblazen van de heli was. Dat deden ze omdat de helikopter een van de bestbewaarde geheimen zou zijn van de VS."Dit is de eerste keer dat we een 'stealth' helikopter in actie hebben gezien", zegt een deskundige in zijn verslag. Kenmerken van de helikopter is dat hij weinig geluid maakt en onzichtbaar is voor de radar. Volgens Ross maakt Amerika zich grote zorgen omdat brokstukken van de helikopter die achterbleven onderweg zouden zijn naar China. Dat land zou ook bezig zijn om een stealth-toestel te maken.

5 mei - 14.23 uur / de 'feiten'

Luchtvaarttechnoloog Robert van Dijk (@rovandijk) meldt zich via Twitter. Hij is druk bezig de foto's van de heli te bestuderen en stuurt een foto van journalist Adam Roberts (The Economist) door. Die was bij het huis waar Bin Laden zat en nam daar een brokstukje van het toestel mee. Daarop staat een serienummer (SCFV12A107-3 REV - 6-25-09).

Auteur Stephen Templin, die een boek schreef over het Navy Seals-team dat de actie tegen Bin Laden uitvoerde, vertelt collega Dorien in een skype-interview dat hij verbaasd is dat de VS deze helikopter heeft gebruikt. "Je gaat ook niet naar een première in een nieuwe broek waarvan je weet dat de rits kan haperen", zo zegt hij. Ofwel, het is opmerkelijk dat Amerika dit nieuwe toestel test op zo'n belangrijk moment.

5 mei - 12.47 uur / bloggers roeren zich

Luchtvaartblogger David Cenciotti denkt het zijne van de heli. "Toen ik hoorde dat er een UH-60 Black Hawk neergestort zou zijn bij de actie, was ik niet verbaasd. Maar toen ik de foto's van de brokstukken zag, bleek dat die niet van een Black Hawk of Apache zijn." Cenciotti denkt na bestudering van de foto's dat het om een aangepaste bestaande heli gaat (die dan wel erg onherkenbaar is gemaakt) of om een onbekend nieuw type: de geheime heli.

Op de blog Military Photo's wordt ook druk gespeculeerd. Een deel van de bloggers denkt dat het om een samenraapsel van twee helikopters gaat, een theorie die sowieso populair is op het internet. Volgens wired.com zijn er drie meest gangbare theorieën. De eerste is dat de helikopter wel een conventioneel toestel is, maar zo beschadigd door de crash dat hij niet herkenbaar is. De tweede gaat uit van het scenario dat het om een omgebouwde Black Hawk gaat, die extra stil is gemaakt. Een derde theorie sluit aan bij de geheime-heli-aanhangers: het zou gaan om een nieuw design helikopter die de radar kan ontwijken en waarvan het bestaan niet bekend was.

Door Machteld en Michelle

STER reclame