Heemskerk snelste in series 100 vrij, ook Kromowidjojo naar halve finales

Heemskerk en Kromowidjojo met snelle tijd naar halve finales 100 vrij

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben zich op de EK zwemmen in Boedapest eenvoudig weten te plaatsen voor de halve finales van de 100 meter vrije slag. Beiden wonnen hun serie. Heemskerk zette met 53,84 de snelste tijd van de ochtend neer. De 54,04 van Kromowidjojo was goed voor de derde tijd in de series.

Kim Busch werd voor de tweede keer dit toernooi slachtoffer van de regel dat slechts twee zwemmers uit een land in de halve finales mogen uitkomen. Ze zette met 54,62 de veertiende tijd neer. Desondanks viel voor haar het doek.

Op de 50 meter vrije slag overkwam de 22-jarige Busch eerder dit EK hetzelfde, toen ze de achtste tijd zwom in de series. Ook toen waren de latere Europees kampioene Kromowidjojo en Heemskerk sneller.

Arno Kamminga is op de 50 meter schoolslag doorgedrongen tot de halve finales. De tijd die de schoolslagspecialist neerzette, stelde iets teleur. Met 27,36 seconden bleef hij ruim boven zijn eigen Nederlands record (26,80) op het niet-olympische onderdeel en eindigde hij in zijn serie als vierde.

Ruim langzamer dan Peaty

Het was de elfde tijd van het totale deelnemersveld en daarmee wel voldoende voor een halvefinaleplaats. Kamminga was ruim een seconde langzamer dan de Brit Adam Peaty, die 26,34 liet noteren. Peaty werd op dit nummer al driemaal Europees kampioen en driemaal wereldkampioen.

Arno Kamminga

De 25-jarige Kamminga won dit EK al drie zilveren medailles. Op de 100 en 200 meter schoolslag tikte hij als tweede aan en ook met het gemengde estafetteteam op de 4 x 100 meter wisselslag pakte hij het zilver.

Caspar Corbeau, die eerder dit toernooi zevende werd in de finale van de 200 meter schoolslag, viel met een tijd van 27,76 net buiten de boot.

Steenbergen redt het niet

Marrit Steenbergen kwam op de 200 meter wisselslag ruim een seconde te kort voor een plaats in de halve finales. Ze tikte aan in 2.15,67 en werd daarmee achtste in haar serie.

De 21-jarige Steenbergen pakte op de eerste dag van het EK zilver met het estafetteteam op de 4 x 100 meter vrije slag.