Badgasten onderweg naar het strand van Scheveningen. ANP

Het uurtarief voor parkeren in Scheveningen wordt deze zomer niet verhoogd van 3,90 naar 10 euro. Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad heeft vanavond tegen het voorstel van wethouder Robert van Asten (D66) gestemd. Meerdere partijen vreesden dat Scheveningen door de verhoging tot 10 euro het imago zou krijgen van een dure badplaats.

Met het voorstel wilde de gemeente de parkeeroverlast in Scheveningen aanpakken. Door het parkeren op straat in de zomermaanden een stuk duurder te maken dan het parkeren in een garage, wilde de gemeente bezoekers overhalen om hun auto in een parkeergarage te zetten.

Dertig raadsleden stemden tegen het plan en dertien waren voor. Onder andere de coalitiepartijen VVD en CDA en oppositiepartijen Hart voor Den Haag/Groep de Mos, Nida, Islam Democraten en de PVV waren tegen. Zij vonden de verhoging van 3,90 euro naar 10 euro per uur "exorbitant".

Harde afspraken

Omroep West schrijft dat een aantal voorstanders van het voorstel zich tijdens de raadsvergadering bij de tegenstanders heeft gevoegd. Collegepartij PvdA en de oppositiepartijen SP en de Haagse Stadspartij stonden achter de verhoging, maar stelden hieraan wel de voorwaarde dat de wethouder "harde afspraken" met de beheerders van de parkeergarages zou maken over het niet verhogen van hun tarieven.

Een verhoging van de tarieven in de parkeergarages zou bezoekers niet overhalen om hun auto daar te parkeren en daarmee zou het verhogen van de tarieven op straat niet het gewenste effect hebben.

In een brief, die wethouder Van Asten vandaag tijdens de raadsvergadering naar de gemeenteraad stuurde, schrijft hij dat de beheerders "niet de intentie te hebben in dit jaar de tarieven te verhogen boven het straattarief". Dat zijn volgens critici geen "harde afspraken" zoals de wethouder had beloofd.

Uiteindelijk steunden alleen D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren het plan van Van Asten. Tot frustratie van de wethouder. Hij snapt sommige bezwaren, maar vindt niet dat het parkeertientje zou zorgen voor imagoschade.

"Vorig jaar hadden we juist een slecht imago als badplaats omdat het een enorm zooitje was", zei Van Asten na afloop van de vergadering. "Dat willen we koste wat kost voorkomen. Ik denk dus dat wij als stad het imago van Scheveningen verbeteren als we ervoor kunnen zorgen dat mensen hun auto niet langer op straat parkeren, maar in een garage."

De verhoging van het parkeergeld op Scheveningen is niet de enige maatregel die het stadsbestuur wilde nemen om overlast in de badplaats deze zomer te voorkomen. Er is een actieplan gemaakt met daarin maatregelen zoals extra handhaving en politie-inzet, betere informatie over toegangsroutes en meer voorzieningen zoals openbare toiletten en douches. Deze maatregelen kunnen wel op steun van de gemeenteraad rekenen.

STER reclame