Rugslagspecialiste Kira Toussaint

Medaillewinnaressen Toussaint en De Waard ook op 100 meter rug naar halve finales

Een dag na haar gouden medaille op de 50 meter rugslag lag Kira Toussaint alweer in het water op de EK zwemmen in Boedapest. En met succes. Ze plaatste zich op de 100 meter rugslag voor de halve finales.

Toussaint won haar serie in 59,57 seconden. Alleen de Schotse Kathleen Dawson was sneller in de series (59,32).

Ook Maaike de Waard mag zich opmaken voor de halve finales. De verrassende bronzenmedaillewinnares van de 50 meter rugslag, tikte in haar serie op de 100 meter aan na 1.00,23 en zette daarmee de achtste tijd neer.

Korstanje en De Boer snel op 50 vlinder

Op de 50 meter vlinderslag kwalificeerden Nyls Korstanje en Thom de Boer zich voor de halve finales. Ook de tijd van Thomas Verhoeven was snel genoeg voor een plek bij de laatste zestien, maar hij heeft de pech dat slechts twee zwemmers uit een land in de halve finales mogen uitkomen.

Thom de Boer duikt het water in

Korstanje was in zijn serie met een tijd van 23,39 gedeeld eerste met de Italiaan Thomas Ceccon. Thom de Boer finishte in zijn serie als derde in 23,45, vlak voor Verhoeven, die na 23,53 seconden als vijfde aantikte. Joeri Verlinden kwam niet in de buurt van de halve finales. De 33-jarige vlinderslagspecialist eindigde met 24,17 als laatste in zijn serie.

Niet lang na zijn serie op de 50 meter vlinderslag, moest Korstanje opnieuw aan de bak. Nu op de 4 x 100 meter wisselslag voor gemengde teams. Samen met Ranomi Kromowidjojo, Arno Kamminga en Femke Heemskerk was hij de snelste in de serie met verder onder meer Spanje en Zweden.

In de andere series doken Groot-Brittannië, Italië en Rusland nog onder de tijd van het Nederlandse team. Bij de Britten kwam onder anderen Adam Peaty, die dinsdag de gouden medaille veroverde op de 100 meter schoolslag, in actie.

Met de vierde tijd heeft Nederland zich verzekerd van een plaats in de finale, die vanavond op het programma staat.

Schouten en Kroon redden het niet

Op de 200 meter schoolslag redde Tes Schouten het niet. Ze tikte na 2.28,17 als zevende aan in haar serie en die tijd was niet voldoende voor een plek in de halve finales.

Luc Kroon heeft zich op de 200 meter vrije slag niet weten te plaatsen voor de halve finales. De 19-jarige EK-debutant, die eerder dit toernooi ook op de 400 meter vrije slag al in actie kwam, werd zevende in zijn serie en klokte in totaal de 29ste tijd.