NOS NieuwsAangepast

Haags huizenblok en moskee in brand, tientallen woningen ontruimd

  • NOS
    Tientallen woningen zijn ontruimd
  • NOS
    Meerdere woningen zijn onherstelbaar beschadigd
  • Regio15
    De brandweer kreeg om 03.00 uur een melding van de brand

In Den Haag woedt een grote brand in een huizenblok. De brandweer is met groot materieel uitgerukt, tientallen woningen zijn ontruimd. Meerdere woningen zijn onherstelbaar beschadigd. De brandt woedt nu vooral in het dak.

"Zo'n vijftig bewoners zijn elders opgevangen", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Dat is niet iedereen. Sommigen zijn bijvoorbeeld gaan werken of hebben ergens anders onderdak geregeld. In de loop van de dag worden de woningen gecontroleerd en wordt er gekeken of sommige mensen terug kunnen naar hun huis.

De brandweer kreeg rond 03.00 uur melding van de brand in de Schilderswijk. Aanvankelijk leek het erop dat er brand in één woning was, maar ter plekke bleek dat meerdere woningen aan de Wouwermanstraat vlam hadden gevat.

De bewoners van tientallen woningen moesten midden in de nacht hun huis uit:

Tientallen woningen en moskee in brand

"Het vuur is razendsnel uitgebreid. Het is nog niet onder controle, we hebben nog steeds een volle inzet nodig", zei een woordvoerder vanochtend. Volgens de brandweer verspreidt het vuur zich gemakkelijk vanwege de dakconstructie.

Een verslaggever van Omroep West zegt dat er instortingsgevaar is. "We moeten allemaal goed uit de buurt blijven."

Moskee in brand

De brandweer heeft onder meer een hoogwerker en verschillende drones ingezet om het vuur te bestrijden. "Met de drones kunnen we van bovenaf kijken waar er brandhaarden zijn."

De vlammen zijn ook overgeslagen naar een moskee die zich in hetzelfde blok bevindt. "Dit is echt heel heftig", zegt een bestuurder van de moskee. "Er is veel schade en er zijn duizend korans verbrand. Het is echt een groot verlies."

Het gebedshuis biedt plek aan 500 mensen. "Die komen hier vijf keer per dag om te bidden. Nu moeten we weer opnieuw beginnen."

Burgemeester: 'beelden zijn verschrikkelijk'

Uit voorzorg is het woonblok aan de achterkant, aan de Joris van der Haagestraat ontruimd. Er zijn volgens de brandweer geen gewonden gevallen. Voor de mensen die uit hun huis moesten, is tijdelijke opvang geregeld. Burgemeester Jan van Zanen was vannacht aanwezig bij de brand. Hij sprak daar met enkele bewoners.

"De beelden van deze grote brand middenin een woonwijk zijn verschrikkelijk. Veel mensen die nu uit huis zijn verkeren in onzekerheid en zijn geschokt", staat in een schriftelijke verklaring van Van Zanen. "De brandweer levert een grote inspanning de brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen."

De brandweer heeft een NL-Alert gestuurd. Vanwege de rook wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen.. Het tramverkeer in de buurt wordt omgeleid.

Over de oorzaak kon de brandweer nog niets zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl