Marianne van Leeuwen -

Marianne van Leeuwen is de enige overgebleven kandidaat voor de opvolging van directeur betaald voetbal Eric Gudde bij de KNVB. De huidige voorzitter van de Amsterdamse amateurclub Zeeburgia bevestigt berichtgeving van NRC dat een akkoord dichtbij is. "We kunnen er niets over zeggen, behalve dat we in overleg zijn", aldus de in 1961 geboren Van Leeuwen, die de eerste vrouw zou worden op die positie. "We hopen snel met een bevestigend bericht te komen, het is nog niet helemaal afgerond."

Ze is sinds 2014 voorzitter van Zeeburgia. Het voorzitterschap van de Amsterdamse amateurvoetbalclub is een nevenfunctie voor Van Leeuwen, die werkt als commissaris van de Sligro Food Group en Technische Unie en voorzitter is van de raad van commissarissen van Van Egmond Groep.

Ook is ze sinds 2017 lid van de Sportraad Amsterdam.

Strijd tegen racisme

De benoeming van Van Leeuwen zou een teken zijn dat de voetbalbond werk maakt van de strijd tegen racisme op de voetbalvelden. Na het racistische incident met Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in 2019, riep zij op tot meer aandacht voor racisme in het amateurvoetbal. Zeeburgia heeft de afgelopen jaren te maken gehad met meerdere racistische incidenten, aldus de krant.

In juli vorig jaar startte een commissie die racisme in het voetbal moet tegengaan. In de zogenoemde commissie Mijnals, genoemd naar de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die het Nederlands elftal haalde, hebben onder anderen Ruud Gullit, Humberto Tan, Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch en voormalig Oranje-international Daphne Koster zitting.

Gudde vertrekt op 1 oktober. De raad van commissarissen betaald voetbal herbenoemde hem in december vorig jaar als voorzitter bestuur betaald voetbal van de KNVB.

STER reclame