Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Spanje, eerder deze maand AFP

Ziggo raakt na dit seizoen de rechten van de Formule 1 kwijt. Het bedrijf zegt dat de tarieven voor de uitzendrechten de afgelopen jaren zo sterk zijn gestegen dat het niet mogelijk was om een nieuw contract af te sluiten.

Ziggo zendt de Formule 1-wedstrijden sinds ruim acht jaar uit. Met name door de opkomst van Max Verstappen trekken de uitzendingen steeds meer kijkers. Veel mensen zijn abonnee bij Ziggo omdat ze dan zonder verdere kosten naar de autoraces kunnen kijken. Mensen die een andere tv-aanbieder hebben, moeten een apart abonnement afsluiten om themakanaal Ziggo Sport te kunnen zien.

Gisteren meldde sportmarketeer Chris Woerts bij Veronica Inside al dat Ziggo de rechten zou kwijtraken. Hij meldde dat ze zijn gekocht door het Zweedse bedrijf Nordic Entertainment Group. Dat zou de Formule 1-wedstrijden willen uitzenden op de eigen betaalzender Viaplay. Die is nog niet opgezet in Nederland. De Bundesliga (nu bij ESPN te zien) en het PDC-darts (van RTL7) zouden daar ook op te zien zijn.

Marcel Beerthuizen is ook sportmarketeer. Tegen de NOS zegt hij dat het Zweedse bedrijf groeiend is. "Ze hebben de afgelopen jaren veel sportrechten gekocht. Onlangs in een aantal landen de rechten van vrouwenvoetbalcompetities", zegt hij. Het bedrijf is vooral groot in Scandinavische landen. "Maar de organisatie is ook actief in de Baltische staten, IJsland en Polen.

Maandabonnementen

"Nu willen ze een nieuwe markt veroveren. Dat doen ze door veel geld te betalen voor de rechten op Formule-1." Beerthuizen denkt niet dat het daarbij blijft. "Wat ze nog meer willen, weten we niet precies. Het is straks de bedoeling dat kijkers maandabonnementen kunnen afsluiten voor hun kanaal."

Beerthuizen ziet wel kansen voor Ziggo. "Met het geld dat ze uitsparen kunnen andere rechten worden aangekocht. Daarnaast heeft Ziggo al een mooi portfolio met de Champions League en Italiaans, Engels en Spaans voetbal", zegt hij.

Het bedrijf kan nu rechten op Nederlandse sporten kopen. Al is dat voor de eredivisie nog niet mogelijk omdat de rechten tot 2025 bij Fox Sports liggen. "Daarna zou daar best wel eens een gevecht over kunnen ontstaan", denkt Beerthuizen.

STER reclame