NOS Nieuws

Vrouw Belgische ambassadeur in Zuid-Korea niet vervolgd vanwege onschendbaarheid

De vrouw van de Belgische ambassadeur in Seoul beroept zich op haar diplomatieke onschendbaarheid om vervolging te voorkomen. In april sloeg zij in de Zuid-Koreaanse hoofdstad een verkoopster die haar verdacht van winkeldiefstal. De gebeurtenis, die op bewakingsbeelden werd vastgelegd, leidde tot grote verontwaardiging in Zuid-Korea.

Bekijk hier de beelden van het incident:

Xiang Xueqiu (63), de echtgenote van de Belgische ambassadeur Peter Lescouhier, paste op 9 april in de winkel verschillende kledingstukken. Toen ze de winkel uitstapte, werd ze aangesproken door de winkelbedienden. Die dachten ten onrechte dat de vrouw kleding probeerde te stelen.

Xueqiu voelde zich beledigd en er ontstond een ruzie, waarbij de vrouw een van de winkelmedewerkers in het gezicht sloeg. Het incident werd vanuit verschillende hoeken gefilmd door bewakingscamera's.

De winkelmedewerkster eiste excuses, maar kreeg die niet. Daarom besloot ze de bewakingsbeelden vrij te geven. Ambassadeur Lescouhier verontschuldigde zich wel voor het gedrag van zijn vrouw. "Ongeacht de omstandigheden is de manier waarop ze reageerde onaanvaardbaar", schreef hij eerder al op de Facebookpagina van de Belgische ambassade in Seoul.

Onschendbaarheid

Medewerkers van ambassades, consulaten en internationale organisaties, zijn diplomatiek onschendbaar. Dat betekent dat ze niet kunnen worden aangehouden of vervolgd. Ook voor partners gelden beschermende diplomatieke regels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl