NOS VoetbalAangepast

Droom wordt werkelijkheid: Martens wint Champions League met Barcelona

Barcelona-vrouwen winnen met overmacht Champions League-finale

Lieke Martens heeft haar grootste droom verwezenlijkt door met FC Barcelona de Champions League te winnen. De Spaanse ploeg was in de finale veel te sterk voor Chelsea: 4-0.

De 28-jarige Martens is na Marleen Wissink (in 2002 met Frankfurt), Annemiek Kiesel-Griffioen (in 2009 met Duisburg) en Shanice van de Sanden (tussen 2018 en 2020 drie keer met Olympique Lyonnais) de vierde Nederlandse voetbalster die de Champions League wint.

"Ik tekende hier (bij FC Barcelona, red.) om de Champions League te winnen, het is mijn grootste droom", zei Martens vooruitblikkend op de finale. Om die droom uit te laten komen, moest enkel Chelsea nog verslagen worden.

Glansrol

In de finale, die in het Zweedse Göteborg gespeeld werd, was er een glansrol weggelegd voor Martens. Al na enkele seconden liet de Oranje-international zich zien met een fraai schot. In eerste instantie stond de lat een doelpunt nog in de weg, maar in de rebound was het wel raak, via het been van Chelsea-speelster Melanie Leupolz.

Getty Images
Lieke Martens viert de snelle 1-0 tegen Chelsea

De wedstrijd was nog geen kwartier oud toen de 2-0 al op het scorebord stond. Alexia Putellas schoot raak vanaf de penaltystip. Even later was het opnieuw raak voor Barcelona. Dit keer was het Aitana Bonmatí die keepster Ann-Katrin Berger verschalkte.

Bij de 4-0 was er opnieuw een rol weggelegd voor Martens. Ze passeerde knap haar directe tegenstandster en gaf de bal op een presenteerblaadje aan Caroline Hansen, die alleen nog hoefde binnen te tikken.

Na rust deed Barcelona het rustiger aan en kreeg Chelsea, waar Aniek Nouwen komend seizoen onder contract staat, meer ruimte. Toch kwam het niet tot een Engels doelpunt. Pernilla Harder was er het dichtst bij, maar haar kopbal kon nog op de lijn gekeerd worden.

AFP
Hansen tikt de voorzet van Martens binnen

Omdat ook Barcelona niet meer tot scoren kwam, bleef het in de eenzijdige Champions League-finale bij de vier doelpunten die voor rust vielen.

Het is voor het eerst in de historie van de Champions League voor vrouwen dat een Spaanse club de beker wint. De afgelopen jaren werd het Europese clubtoernooi voornamelijk beheerst door Olympique Lyonnais, dat de laatste vijf edities won.

Barcelona in vorm

Met de vorm van Barcelona zit het al het hele seizoen goed. De Catalaanse club werd met groot vertoon van macht kampioen van Spanje door alle 26 duels te winnen en te eindigen met 128 doelpunten voor en slechts 5 tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl