NOS VoetbalAangepast

Fans stormen met vuurwerk Kuip binnen: 'Vermoeden dat er sleutel in omloop is'

Feyenoord-supporters dringen met vuurwerk De Kuip binnen

Tientallen Feyenoordsupporters zijn vanmiddag tijdens de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk stadion De Kuip binnengedrongen. Ze staken onder meer fakkels en rookbommen af en gooiden ook vuurwerk op het veld.

De wedstrijd lag daardoor halverwege de tweede helft enige tijd stil.

Applaus van de spelers

De spelers van de thuisclub reageerden met applaus, waarna de fans de tribunes weer verlieten en het duel hervat kon worden. "We hoorden ze wel al buiten het stadion", vertelde Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis na afloop. "Maar we hadden niet verwacht dat ze naar binnen zouden komen, al sta ik daar na vijf jaar Feyenoord niet meer van te kijken."

Dat de spelers de actie niet veroordeelden, maar juist met applaus begroetten, wekte bij menig neutrale kijker bevreemding. "Ik denk dat het vanuit een goede bedoeling kwam: om ons te steunen richting de play-offs", legde Berghuis uit. "We kennen allemaal de betrokkenheid van de fans. Ik waardeer heel erg de support. Vandaar dat ik samen met nog een paar jongens besloot erheen te gaan en te gaan klappen. En daar sta ik nog steeds achter."

Scheidsrechter Bas Nijhuis staakte de wedstrijd en wilde met beide elftallen naar de kleedkamers vertrekken. De Feyenoorders brachten hem op andere gedachten. Berghuis: "Ik denk dat door niet naar binnen te gaan juist uiteindelijk de rust is bewaard gebleven. Ik denk dat dit zo oké was. Ik weet niet of het veroordeeld moet worden. Daar gaan wij niet over, maar als spelersgroep waardeerden wij de steun."

Ook trainer Dick Advocaat reageerde laconiek op het voorval. "Het mag misschien niet, maar er mag zo veel niet in de wereld. Het zijn fans die echt alles geven voor hun club en die het een heel jaar zonder Feyenoord hebben moeten stellen. Het was ook aangekondigd. Dus we wisten dat het zou kunnen gebeuren. En toen de spelers ernaartoe gingen om ze te bedanken, gingen die jongens toch weer snel weg?"

Sleutel

Jan van Merwijk, directeur van Stadion Feijenoord, vond de actie minder geslaagd. "We begrijpen dat er de nodige frustratie en teleurstelling is over het sportieve verloop van dit seizoen en over andere dingen die spelen. Het is ieders recht om daar uiting aan te geven, maar uiteraard wel binnen grenzen en niet op deze manier. Het veld is beschadigd en een poort is helemaal ontzet en ook beschadigd."

Hoe het mogelijk was geweest dat de supporters De Kuip binnen konden komen, wist hij nog niet precies. "We zijn het nog aan het uitzoeken, maar we vermoeden dat er een sleutel in omloop is. En daar zijn we niet blij mee."

Geen aanhoudingen

De politie heeft niemand aangehouden. "De supporters waren enkele minuten binnen en zijn daarna onder begeleiding van agenten en stewards weer vertrokken. Om de rust te bewaren en erger te voorkomen is besloten om geen aanhoudingen te verrichten", zegt een woordvoerder.

Volgens de woordvoerder raakte er bij de actie niemand gewond. "Er is ook niemand belaagd of bedreigd." Ook na de wedstrijd stonden nog honderden supporters rondom De Kuip, sommigen met spandoeken of fakkels, meldde de regionale omroep Rijnmond. De politie liet weten aanwezig te zijn en dat de situatie in de gaten werd gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl