In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Pro-Palestijnse betogingen in Amsterdam, Eindhoven, Groningen en Enschede

Op de Dam in Amsterdam hebben vanmiddag vele honderden mensen hun steun betuigd aan de Palestijnen in het conflict met Israël. Veel mensen hadden de Palestijnse vlag bij zich. Tot 15.00 uur waren er toespraken, daarna vertrokken de deelnemers voor een tocht naar het Amstelstation.

Een van de organisatoren van de manifestatie was de wereldwijde BDS-beweging, die Israël met sancties wil dwingen de mensenrechten voor Palestijnen na te leven. De organisatie riep de regering op om het Israëlische geweld van de afgelopen weken te veroordelen en het EU-handelsverdrag met Israël op te schorten.

Even voor 16.00 uur riep de gemeente op om niet meer naar de Dam te komen, omdat het daar te druk werd.

Sommige deelnemers droegen borden bij zich waarop wordt opgeroepen tot de vestiging van een islamitische staat in Israël en de bezette gebieden. Verder was er een vlag te zien die ook door Islamitische Staat wordt gebruikt.

Een woordvoerder van de organisatie zei tegen de NOS dat de dragers van die vlag zijn aangesproken. "We hebben hen gevraagd om te vertrekken." Ze deden dat niet. De politie wilde niet ingrijpen, omdat ze dat een taak van onze ordedienst vond, zei de woordvoerder.

 • NOS/Mattijs van de Wiel
  Demonstranten op het Rokin
 • NOS/Mattijs van de Wiel
  Islamitische geloofsbelijdenis: 'er is geen god dan Allah'
 • NOS/Mattijs van der Wiel
  Homo's tegen apartheid
 • NOS/Mattijs van der Wiel
  Geen twee staten (Israël en Palestina), maar één staat: het kalifaat
 • NOS/Mattijs van de Wiel

Vanmiddag waren er ook kleinere pro-Palestijnse demonstraties in Eindhoven, Nijmegen, Groningen en Enschede. In Eindhoven kwamen honderden mensen bijeen op het Stadhuisplein, schrijft Omroep Brabant. RTV Noord telde zo'n 200 demonstranten op de Grote Markt in Groningen. In een park in Enschede waren enkele honderden mensen op de been, aldus RTV Oost.

Op het Beursplein in Amsterdam was een kleine pro-Israëlische betoging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl