De schade aan de Gerrit Krolbrug is vanuit de lucht goed te zien
NOS NieuwsAangepast

Brugdek aangevaren brug Groningen vandaag weggetakeld

In Groningen is Rijkswaterstaat bezig met het weghalen van het brugdeel waar gisternacht een Duits vrachtschip tegenaan voer. Dat leidde tot grote schade aan de brug, die niet meer open of dicht kan. De brug hangt scheef en het stoplicht is afgebroken.

Gisteravond zijn de voorbereidingen voor het weghalen van het brugdek gestart. Er zijn twee kranen geplaatst om het brugdek op te tillen. Rijkswaterstaat hoopt dat het langzaam terugbuigt in de oorspronkelijke staat.

Als dat niet gebeurt, wordt het brugdek om zijn as gedraaid en op een ponton gelegd. Dan komt de vaarweg vrij en kunnen fietsers en voetgangers weer over de brug. Daarna wordt gekeken wat de beste aanpak is om de brug verder op te ruimen. Dat zal zeker de rest van de dag duren, zegt Rijkswaterstaat bij RTV Noord:

De Gerrit Krolbrug ligt over het Van Starkenborghkanaal, een belangrijke scheepvaartverbinding. Hij ligt over de hoofdvaarweg van Amsterdam naar Duitsland. Zo'n twintig schepen liggen te wachten om verder te kunnen varen. Ook maken 15.000 fietsers en voetgangers per dag gebruik van de brug.

De Tsjechische schipper van het Duitse vrachtschip is gisteren door de politie gehoord. Hij heeft twee processen-verbaal gekregen: voor 'geen goed zeemanschap' en voor het 'door zijn schuld vernielen' van de brug.

Op het moment van de aanvaring reed er een scooter over de brug. De bestuurder raakte lichtgewond.

Vanuit de lucht: veel schade aan brug Groningen na aanvaring

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl