Ten Hag heeft altijd honger naar kennis: 'Dat is het mooie van het leven'

Van zijn zoon had Erik ten Hag een boek gekregen: De Wim Hof methode, Overstijg jezelf met The Ice Man. "Dat moet ik lezen", zegt de trainer van Ajax in gesprek met NOS-verslaggever Joep Schreuder. "Dat heb ik hem beloofd en ga ik ook doen."

Wim Hof heeft een fascinatie voor kou, weerstond extreme temperaturen en houdt van baden in ijskoud water, vandaar zijn bijnaam The Ice Man. In het boek kan Ten Hag lezen hoe de kou goed is voor lichaam en geest, voor een betere gezondheid en betere prestaties.

Dat Ten Hag dit boek kreeg van zijn zoon, is niet voor niets. De 51-jarige Tukker leest graag en vergaart graag meer kennis. "Je moet je leven verrijken", zegt hij. "Dan moet je op zoek, initiatief nemen, ondernemen, vind ik, proberen grenzen op te zoeken. Dan heb ik het niet alleen over sport. Dat is het mooie van het leven. Jezelf blijven uitdagen."

'Verbinding nodig om iets te bereiken'

Een boek over Ten Hag is er nog niet, een 'Ten Hag-methode' is er wel, sinds januari 2018 volop in ontwikkeling bij Ajax. Teamspirit was dit seizoen het sleutelwoord. "Bij teams die succesvol zijn moet verbinding zijn om iets met elkaar te bereiken", zegt hij. "Anders gaat het niet lukken."

Erik ten Hag viert de landstitel met Ajax ANP

Ten Hag: "Ik heb het gezien en geproefd bij ons en jullie hebben het ook gezien welke motivatie dit team heeft, welke veerkracht dit team kan tonen, met welk vertrouwen ze spelen, welk plezier ze uitstralen, welke stabiliteit dan kan ontstaan. Dat op de juiste manier vorm geven is een prachtige puzzel. Maar je weet pas in de loop van het seizoen of de puzzel kloppend is. Dat geeft altijd wel een spanningsveld. Ik ben trots op mijn spelers."

'Houdbaarheidsdatum nog niet voorbij'

De puzzelstukjes vielen dit seizoen bij Ajax in januari in elkaar. Vanaf dat moment was Ajax niet meer te stoppen en leidde Ten Hag de Amsterdammers voor de tweede keer in drie jaar tijd naar de dubbel. En de koek is niet op, denkt Ten Hag en denkt ook Ajax, getuige de contractverlenging tot 2023.

"Ik heb het gevoel en de spelers hebben dat ook uitgesproken dat de weg niet doodlopend is, dat ze nog steeds plezier hebben en nog steeds uitdagingen zien", zegt Ten Hag. "Dat de samenwerking zo is dat ze op dezelfde voet verder willen om samen hogere doelen te bereiken. Dan is de houdbaarheidsdatum nog niet voorbij."

Erik ten Hag en Dusan Tadic met de kampioensschaal Ajax

Ten Hag ziet nog volop perspectief bij Ajax, met behoud van een groot deel van de huidige selectie. "We kunnen hier meer bereiken en ik heb een idee hoe dat te doen. Je kan het niet voorspellen, maar we mogen enig geloof hebben dat de kern van het elftal bij elkaar blijft."

De ambitie van Ten Hag en Ajax is om "de Europese top te ergeren". Zelf ergert Ten Hag zich niet zo snel, of het moet het volgens hem "onnavolgbare" coronabeleid zijn. Liever haalt Ten Hag de woorden aan van zijn oud-trainer bij FC Twente, de Duitser Hans Meyer. "Nicht ärgern, nur wundern" (Erger je niet, verbaas je slechts).

Kijk hieronder naar een uitgebreide versie van het interview met Erik ten Hag.

Hoe doet Ten Hag het? 'Rust bewaren, prioriteiten stellen, duidelijke communicatie'

STER reclame