Spencer Silver
NOS Nieuws

Uitvinder van lijm op post-it-briefje overleden

De Amerikaanse uitvinder van de lijm op de beroemde post-it-blaadjes is overleden. Spencer Silver stierf afgelopen weekend in zijn huis in de stad St. Paul. Hij was 80 jaar.

Silver werkte in 1968 in een bedrijfslaboratorium van het bedrijf 3M toen hij de bewuste lijmformule ontdekte. Daarmee konden briefjes gemakkelijk op oppervlakken worden bevestigd, verwijderd en weer opnieuw geplakt zonder lijmresten achter te laten.

Zes jaar later kwam zijn collega Art Fry op het idee om de lijm ook in de praktijk te gebruiken. Hij vond het bloedirritant dat de bladwijzer altijd uit zijn liederenboek viel als hij zong in de kerk. Door de lijm op de bladwijzer aan te brengen, bleef die zitten en kon hij die ook op andere bladzijdes plakken zonder het boek te beschadigen. Het idee voor de post-it-briefjes volgde snel.

Het duurde nog tot 1977 voordat het memoblokje op de markt werd gebracht, toen nog onder de naam Press 'n Peel. Het ging pas echt lopen toen de naam werd veranderd in Post-it Note. Het is nog altijd een van de best verkopende artikelen van fabrikant 3M.

Ook in Nederland zijn de post-it-briefjes nog altijd mateloos populair op kantoren. In 2016 was het zelfs een rage om met de briefjes boodschappen of tekeningen op de ramen te maken.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Onbekend is of Silver door zijn uitvinding veel geld heeft verdiend. Wel heeft hij in totaal meer dan 35 patenten op zijn naam staan waarmee hij geld heeft verdiend. Silver ging in 1996 met pensioen als bedrijfswetenschapper. Gedurende zijn carrière won hij diverse prijzen, waaronder de American Chemical Society Award voor Creatieve Uitvindingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl