Ralf Seuntjens baalt Pro Shots

Vorig jaar stond De Graafschap tweede achter Cambuur, toen de competitie werd stilgelegd vanwege de coronamaatregelen. Toen promoveerde niemand. En dit seizoen stond het de laatste drie maanden op de felbegeerde tweede plek.

Vorige week had een zege op Jong Ajax al volstaan voor promotie. Die zege kwam er niet. En ook tegen middenmoter Helmond Sport op de laatste speeldag kwam die zege er niet (0-0). "Afmaken...", verzuchtte trainer Mike Snoei. "De bal tussen de palen. Dat is het, meer niet."

Kletsnatte veld

De ervaren coach analyseerde de wedstrijd professioneel, maar aan zijn stem was goed te horen hoe hard de klap was aangekomen. "Het was ook gewoon lastig voetballen met dat kletsnatte veld. Ook na de hervatting stroopte de bal nog op het veld. Alleen in die eerste acht minuten na de onderbreking kregen we al vier grote kansen. En in de slotfase was het helemaal niet te geloven. Dit hebben we echt aan onszelf te wijten."

"Zaterdag ontvangen we Roda JC en ik ga wel heel goed kijken wie de energie kan opbrengen om ons alsnog naar de eredivisie te brengen", kijkt Snoei al vooruit naar de play-offs waarin nog een ticket voor de eredivisie te verdienen is. "We zijn als een bokser: we krijgen klappen, maar staan ons altijd op."

Aanvoerder Ted van de Pavert, doorgaans symbool van Achterhoekse onverzettelijkheid, zal er in ieder geval bij zijn. "Dit is een hartstikke zware klap, maar we moeten ons oprichten. Er zit niets anders op."

Vreugde bij de spelers van Go Ahead Eagles Pro Shots

"We hebben het gewoon geflikt! Geweldig!" Kees van Wonderen staat bekend als een rustige, soms wat onderkoelde trainer. Maar na de miraculeuze ontknoping van de promotiestrijd wist de oud-international ook niet waar hij het zoeken moest. "Ik zat maar te wachten tot die goal zou vallen bij De Graafschap. En dan toch promoveren."

'Het onmogelijke gepresteerd'

"Misschien moeten we er maar eens een boek schrijven over wat er allemaal gebeurd is dit jaar. Daarmee doelde Van Wonderen onder meer op de teleurstellende eerste seizoenshelft, waarbij hij door een coronauitbraak op een gegeven moment nog maar een paar spelers tot zijn beschikking had. "Go Ahead de eredivisie in. Niet normaal. We hebben het onmogelijke gepresteerd."

Daarna werd de coach besprongen door verdediger Sam Beukema. "Wat ben ik trots op Go Ahead!", sprak hij stralend. "Dat uurtje wachten is best wel snel gegaan, eigenlijk. Alleen op het einde was het wel echt heel spannend."

Vreugde bij Go Ahead Eagles Pro Shots

Beukema had een speciale boodschap voor zijn boezemvriend Orhan Dzhepar, middenvelder van Helmond Sport. "Orhan, je bent mijn maatje. Ik ben supertrots op jou en heel Helmond. Jullie hebben echt gestreden."

Volgend seizoen maakt Beukema de overstap naar AZ. "Dit was mijn laatste wedstrijd, inderdaad. Dit was een droom en stiekem ook een klein doel van mij. Met Go Ahead in de eredivisie spelen zou geweldig zijn geweest. Maar ik ben nog blijer dat ik ze volgend jaar tegen ga komen in de eredivisie."

Onpasseerbare doelman: 'Wil graag eredivisie spelen'

Wat geldt voor Beukema, geldt misschien ook wel voor doelman Jay Gorter. De doelman hield tegen Excelsior voor de 25ste keer dit seizoen zijn doel schoon en gaf daarmee zijn eigen eerstedivisierecord nog meer glans.

En wie records breekt, staat in de belangstelling. Onder meer Vitesse zou in de markt zijn voor de 20-jarige keeper, die zijn opleiding genoot bij AZ en Ajax maar lang moest wachten op zijn doorbraak.

"Ik heb hier verlengd en het zou helemaal niet erg zijn om met deze club nog eredivisie te spelen", aldus Gorter. "Ik wilde graag eredivisie spelen, misschien is dat nu wat makkelijker geworden."

Jay Gorter kan zijn ogen niet geloven na het duel met Excelsior. Pro Shots

Dit seizoen met die ongelooflijke apotheose zullen ze hem nooit meer afnemen. "Ik durfde dat laatste uur niet eens mijn meldingen aan te zetten, dus ik heb dat laatste uur een beetje rondgebeld met familie en vrienden. Ik had dit echt niet durven dromen."

STER reclame