De wolf beet meerdere schapen dood
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Wolf doodt schapen in Fries dorp: 'Een hek is niet te doen'

Een wolf houdt de gemoederen bezig in het Friese Katlijk. In de afgelopen dagen zijn meerdere schapen doodgebeten door het roofdier.

Afgelopen weekend doodde de wolf twee schapen en een lammetje. In de nacht van zondag op maandag pakte het dier nog een schaap en een lam bij een andere boer.

De boeren zijn niet blij met met de komst van de wolf. "Dat dier kan vrij zijn gang gaan en wij moeten maar zien wat we ermee doen", zegt Folkert Sterkenburgh tegen Omrop Fryslân. Hij wil niet dat zijn schapen binnen staan en een groot hek ziet hij ook niet zitten. "Dat is in de praktijk niet te doen."

De wolf werd zondag gefilmd in de omgeving van Katlijk:

De schapenhouder heeft nog een stuk grond bij Wolvega en daar heeft hij zijn andere schapen heengebracht. Hij heeft nu nog 50 schapen en 91 lammetjes. "Maar als het zo gaat dan is het plezier er snel af."

Dat beaamt schapenhouder Anko Hofstra, die een lam en een schaap verloor door de wolf. "Het schaap ademde nog toen ik haar vanochtend vond", zegt hij. "In de middag kreeg het een spuitje van de veearts. Dit kan toch niet? Daarvoor doe je het niet."

Schapenhouders en andere boeren krijgen een schadevergoeding van het Rijk voor dieren die zijn doodgebeten door een wolf. De afhandeling daarvan is de verantwoordelijkheid van de provincie.

De kudde van Hofstra

Dat de wolf zich steeds vaker laat zien, is niet vreemd, zegt Jeannet Hulshof van Wolven in Nederland. "De wolf is hier altijd al geweest. Hij is wel een tijdje weggeweest, maar is nu terug." In Friesland wordt de wolf af en toe gezien, maar op de Veluwe zijn er al veel meer. "Daar wonen al roedels wolven, en ook daar zijn schapenhouders." Ook in onder meer Brabant leven wolven.

Volgens Hulshof zijn er intussen genoeg middelen om de schapen te beschermen tegen wolven. "We kunnen onze schapen beschermen met hekken met stroomdraad."

Voor schapenhouders Sterkenburgh en Hofstra is een hek geen optie. "We verplaatsen de schapen zo vaak, dan moet er elke keer weer een nieuw hek om. En zijn ze dan wel veilig? Ik heb nu ook een hek met stroom om de schapen heen", zegt Hofstra.

Voorzitter Jehan Bouma van Stichting Wolvenhek Fryslân zegt ook dat het bouwen van hekken om het eigen land onmogelijk is. De stichting is een petitie begonnen om een wolvenhek rond de provincie te plaatsen. Binnenkort komt er een proefhek van meerdere kilometers lang om te zien of het een realistisch plan is.

Advertentie via Ster.nl