Van Rouwendaal opnieuw Europees kampioen op de 5 kilometer Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Sharon van Rouwendaal is opnieuw Europees kampioen geworden op de 5 kilometer in het open water. In het Hongaarse Lupameer tikte ze na een overtuigende race na bijna 59 minuten als eerste aan.

Van Rouwendaal pakte na de eerste van drie ronden de koppositie, versnelde en trok zodoende het hele veld uit elkaar. Alleen de Italiaansen Gulia Gabbrielleschi en Gineuba Taddeucci en de Franse Océane Cassignol bleven enigszins in haar kielzog. De Nederlandse versnelde in de laatste 500 meter van de race opnieuw en zwom onbedreigd naar haar zesde EK-goud.

Hoewel ze zich tijdens de race nog even onzeker voelde omdat haar opponenten in de buurt bleven, werd ze richting het einde steeds zekerder van haar zaak. "Uiteindelijk konden ze alleen maar volgen", glunderde ze na de race. "Ik had zelfs nog over."

10 kilometer

De 27-jarige van Rouwendaal was drie jaar geleden, tijdens de EK in Glasgow, ook al de beste op deze afstand. Toen won ze ook nog de tien kilometer en werd ze tweede op de 25 kilometer. Donderdag verdedigt ze haar titel op de 10 kilometer, de afstand waarop ze in 2016 ook olympisch kampioene werd.

Gouden Van Rouwendaal: 'Tegenstanders konden alleen maar volgen'

Die race ziet ze met vertrouwen tegemoet, gezien de vorm waarin ze verkeert en die ze als "sterk" bestempelt. Wel vindt Van Rouwendaal het - vooral met het oog op rust - jammer dat die afstand een dag later al gezwommen wordt. "Maar ja, drie jaar geleden was dit ook zo."

Wissel

Van Rouwendaal wisselde vorig jaar haar Franse trainer Philippe Lucas in voor de Duitser Bernd Berkhahn. "Ik ben toe aan verandering en iets nieuws. Het laatste jaar begon ik te vaak te twijfelen aan de samenwerking met Philippe", zei ze daar destijds over.

Ook de Nederlandse mannen Ferry Weertman en Lars Bottelier duiken nog in het water nabij Boedapest. Die laatste maakt zijn EK-debuut en zwemt de 10 en de 25 kilometer. Weertman komt ook in actie op de 10 kilometer en verdedigt op die afstand zijn Europese titel.

STER reclame