Nationaal ombudsman Van Zutphen
NOS Nieuws

Ombudsman: club die Rutte wil om burgers te helpen is er al

"Een club die burgers helpt bij problemen met uitvoeringsorganisaties is er". Dat is de reactie van Nationaal ombudsman Van Zutphen op het voorstel van VVD-leider Rutte om zo'n organisatie te vormen. Rutte kwam gisteren met plannen voor een andere bestuurscultuur en een daarvan was "een club tussen kabinet en Kamer" die de overheid helpt weer een menselijker gezicht te krijgen.

Van Zutphen zegt dat hij het helemaal met Rutte eens is, maar dat die niet hoeft te zoeken. "Wat mij betreft gaan we terug naar 1982: de ombudsman is in het leven geroepen omdat er iemand moest zijn die als het mis gaat tussen burgers en overheid in de bres kan springen voor de burger, maar ook om ervoor te zorgen dat de overheid van fouten kan leren. Dat zijn wij dus, dat lijkt mij snel gevonden."

Burger verdient beter

Van Zutphen bood vanmiddag zijn verslag over vorig jaar aan de Tweede Kamer aan. "Het moet echt anders, de burger verdient beter", is de kern van zijn boodschap. Van Zutphen maakt zich vooral zorgen over burgers die zonder hulp moeite hebben om mee te kunnen doen of aan de kant komen te staan.

De ombudsman wil vaker met de Kamer praten over zijn aanbevelingen en adviezen: "Niet alleen maar zeggen: wat was het mooi, maar ook zeggen wat we ermee gaan doen."

Wetten simpel en begrijpelijk

Van Zutphen benadrukt dat hij al vaak heeft gezegd dat de overheid er voor de burger is en niet andersom: "We spreken bestuurders en ambtenaren hierop aan, maar ook de Tweede Kamer." Hij grijpt het verslag aan om de Kamer op te roepen wetten simpel en begrijpelijk te maken.

Dat het vaak mis gaat in de uitvoering, is ook een belangrijk thema in de formatie.

De ombudsman vindt dat je burgers, maar ook ambtenaren in de uitvoering in de steek laat als regels niet hanteerbaar zijn.

Burgers door toeslagenaffaire in desastreuze problemen

Van Zutphen komt ook weer terug op de toeslagenaffaire: "Die laat zien dat burgers door de overheid in desastreuze problemen terecht kunnen komen. Erkenning en een helpende hand laten soms heel lang op zich wachten. Het vertrouwen van burgers in de overheid staat hierdoor in toenemende mate onder druk."

De ombudsman benadrukt dat ook in de toekomst veel mensen de overheid hard nodig blijven hebben. Als voorbeeld noemt hij ondernemers die gebruikmaken van steunmaatregelen van de overheid, maar die moeten terugbetalen en daardoor in de problemen komen. "Deze problemen op de oude voet aanpakken is geen optie", vindt Van Zutphen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl