Rechtbanktekening van de 34-jarige Malek F. ANP / Aloys Oosterhout

Malek F., ook wel bekend als de Haagse steker, is ook in hoger beroep veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Het OM had 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor de steekpartij in 2018, maar net als de rechtbank oordeelt het hof dat F. volledig ontoerekeningsvatbaar was. Er wordt daarom geen celstraf opgelegd.

De 34-jarige Syrische vluchteling stak in mei 2018 in de omgeving van het Haagse Johanna Westerdijkplein drie voorbijgangers neer. Ook rende hij twee anderen met een mes achterna. Daarbij zou hij "Allahoe akbar" hebben geroepen. Op Facebook had hij geschreven dat "alle ongelovigen moeten lijden".

De drie neergestoken slachtoffers raakten zwaargewond. Voor de rechter was de vraag of F. moest worden gezien als terrorist of als psychiatrisch patiënt.

Religieuze wanen

De Haagse rechtbank oordeelde al in de zomer van 2019 dat Malek F. volledig ontoerekeningsvatbaar was geweest en legde hem tbs en geen celstraf op. Het OM vond toen nog dat F. wel degelijk terroristische motieven had en had daarom 15 jaar cel en tbs geëist. Na de uitspraak ging het OM in hoger beroep.

Voor het hof liet het OM de terroristische motieven varen, en betoogde de officier van justitie dat F. boos was over het kwijtraken van zijn woning, zijn behandeling door de GGZ en het afwijzen van zijn naturalisatie. Volgens het OM wilde F. zich laten doodschieten door de politie.

Maar de rechter liet het oordeel van een psycholoog en een psychiater zwaarder wegen. Zij getuigden dat F. handelde vanuit een psychose, veroorzaakt door schizofrenie. Hij had religieuze wanen.

F. zelf zei op de eerste dag van het hoger beroep dat hij op de mensen instak "in opdracht van de duivel". In de rechtszaal zei hij ook: "Een kraai gaf me het signaal dat ik mensen moest steken." In zijn laatste woord bij het hoger beroep zei hij dat hij spijt heeft van de gebeurtenissen en dat hij graag behandeld wil worden.

Shockerend

Slachtoffers vinden het shockerend dat F. geen celstraf heeft gekregen, meldt Omroep West. Drie jaar na de steekpartij hebben zij hun leven nog niet kunnen oppakken. "De ontwrichting was enorm", zeggen ze. Ze vinden dat F. hun levens heeft verwoest met zijn "monsterlijke daad".

STER reclame