NOS Nieuws

Duitse priesters zegenen relaties tussen homoseksuele gelovigen

Katholieke priesters in Duitsland trotseren deze week het Vaticaan door relaties tussen gelovigen van hetzelfde geslacht te zegenen.

Paus Franciscus zei in maart dat het zegenen van homoseksuele verbintenissen tegen de geloofsleer indruist. Tegen het burgerlijk huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen heeft hij geen bezwaar. Van discriminatie zou daarom geen sprake zijn.

Liebe gewinnt

Progressieve priesters in Duitsland zijn het daar niet mee eens. De Liebe gewinnt-beweging (liefde wint) waarvan zij deel uitmaken, spreekt van een "klap in het gezicht van mensen overal ter wereld".

Uit protest zegenen ze deze week verspreid over heel Duitsland in zo'n honderd parochies relatie tussen katholieken van hetzelfde geslacht. Duizenden priesters en medewerkers van de katholieke kerk tekenden de petitie waarin het Vaticaan wordt opgeroepen om het zegenen van dergelijke relaties toe te staan.

Deze gelovige stellen zijn blij met de zegen:

Duitse katholieke kerken zegenen homokoppels

De Duitse bisschoppen zijn er niet blij mee. "We vragen ons af of dit het juiste moment is", zegt de woordvoerder van de Duitse bisschoppenconferentie. "We begrijpen dat er behoefte aan is, maar voor ons voelt het als een provocatie, omdat we in Duitsland midden in een theologische discussie over hervorming van de kerk zitten. We moeten eerst met elkaar in gesprek."

Nederland

Nederlandse homostellen kunnen voor het zegenen van hun relatie terecht bij leden van het Werkverband van katholieke homo-pastores. Dat maakte na de uitspraak van de paus in maart bekend dat zij het verbod zouden negeren.

In een brief aan de bisschoppen en collega-pastores schreven ze: "Wanneer twee mensen (twee mannen, twee vrouwen, vrouw en man) elkaar en hun gezinsleden tot zegen willen zijn, zijn wij bereid op hun verzoek en na de gebruikelijke zorgvuldige voorbereiding die zegen ook over hun relatie uit te spreken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl