NOS NieuwsAangepast

Grootste Nederlandse koraalrif sterft af

Het grootste koraalrif van Nederland sterft af. Het ligt op de Saba Bank, voor de kust van het Caribische eiland Saba. Met 2000 vierkante kilometer (ongeveer zo groot als de provincie Utrecht) is het één van de grootste atollen ter wereld.

De afgelopen vijftien jaar zijn er steeds meer dode plekken in het koraal gekomen en is het kleiner geworden, zegt wetenschapper Erik Meesters van de Wageningen Universiteit.

Klimaatverandering

Volgens zijn onderzoek komt dat door periodes met warm zeewater, dat te wijten is aan de klimaatverandering. Het koraal kan niet tegen de temperatuurstijging van soms twee à drie graden en sterft daardoor af.

Meesters zegt wel hoop te hebben op het herstel, maar dan moet de temperatuur dalen en het koraal met rust gelaten worden.

De Saba Bank wordt als erg belangrijk gezien voor de diversiteit in de zee. Onderzoekers hebben er twee jaar geleden nog nieuwe soorten algen, koraal en vissen gevonden.

Beschermd

Sinds 10 oktober 2010 is Saba een bijzondere Nederlandse gemeente. In december dat jaar heeft staatssecretaris Henk Bleker het rif aangewezen als beschermd natuurgebied.

Het is sindsdien verboden voor tankers, cruiseschepen en andere grote vrachtschepen om bij het koraal voor anker te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl