NOS Nieuws

Tweehonderd meter lange boogbrug 'vaart' door Rotterdam

Vannacht is het megatransport van de tijdelijke Suurhoffbrug van start gegaan. Het 200 meter lange, 40 meter hoge en 20 meter brede gevaarte is op pontons door het centrum van Rotterdam gevaren om uiteindelijk naar de Maasvlakte te worden vervoerd.

Het brugdeel wordt voortgeduwd en getrokken door een een sleep- en duwboot, waardoor de totale samenstelling een lengte van bijna 250 meter heeft.

Bij zonsopkomst passeerde het gevaarte het Botlekgebied:

200 meter lange boogbrug op transport door Rotterdam

De tijdelijke brug komt te liggen in de A15, naast de bestaande Suurhoffbrug. Die wordt gerenoveerd en met de tijdelijke brug kan de verkeerslast worden verdeeld over de twee bruggen.

De Suurhoffbrug verbindt Rotterdam met de Maasvlakte en is daarmee een belangrijke verbinding voor het Rotterdamse havengebied.

Dit is de tocht die het brugdeel moet afleggen:

Het transport vertrok vanaf de kade bij de voorbouwlocatie in Krimpen aan den IJssel en is achtereenvolgens de Van Brienenoordbrug, de Hef, de Koninginnebrug, de Erasmusbrug en de Botlekbrug gepasseerd. Komende nacht wordt het transport hervat en worden het Hartelcomplex en de Harmsenbrug gepasseerd.

Vervolgens wordt de brug in de nacht van 14 mei op 15 mei geplaatst naast de bestaande Suurhoffbrug. "De planning van zowel het transport als de plaatsing is afhankelijk van het weer en het getij en kan daarom tot kort van tevoren wijzigen", zegt Rijkswaterstaat in een persbericht.

Livestream

De Suurhoffbrug is een van de dertien bruggen die in Zuid-Holland worden vervangen of gerenoveerd. Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten stammen uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Doordat deze bruggen veel belast zijn door meer en steeds zwaarder verkeer, vergroot dit de kans op storingen.

De plaatsing van de brug kan komend weekend worden bekeken op een livestream: www.suurhoffbrug.live.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl